Kledinginzamelbakken voor goede doelen steeds vaker dumpplek voor vuilnis
bezig met laden...
Inzamelbakken voor oude kleding worden steeds vaker gebruikt als dumpplek voor vuilnis, dit schrijft dagblad Trouw vanmorgen. Verzamelde kleding moet daardoor vaker naar de verbrandingsoven. Het gevolg: goede doelen raken in de financiële problemen.
Goededoelenorganisaties die textiel inzamelen voor hergebruik, waaronder Leger des Heils en de stichting Sympany hebben in toenemende mate last van burgers die hun chemisch en huishoudelijk afval in kledingbakken dumpen, aldus Trouw. Ingeleverd schoon textiel wordt hierdoor ongeschikt voor tweedehands verkoop of recycling en ladingen kleding moeten noodgedwongen als afval naar verbrandingsovens. Dit staat volgens de koepel Vereniging Herwinning Textiel (VHT) haaks op het landelijke doel om de herbruikbaarheid van grondstoffen in Nederland in 2050 maximaal (circulair) te maken. VHT stuurt over dit onderwerp vandaag een brandbrief aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu).
Volgens de textielinzamelaars ligt het probleem voor een belangrijk deel aan het afvalbeleid van gemeenten, die burgers vragen afval gescheiden in te leveren en laten betalen voor afval. Gescheiden afvalstromen nemen hierdoor volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek toe, maar volgens het Leger des Heils is dit ook de reden dat de ‘zooi’ terechtkomt in de openbare kledingbakken.
Door de afvaldump raakt het oorspronkelijke verdienmodel van de inzamelaars in gevaar. Directeur Erica van Doorn van stichting Sympany vertelt Trouw dat van elke honderd ingezamelde vuilniszakken er twaalf gevuld zijn met afval in plaats van kleding. De inzamelaar draagt per kilo 41 cent af aan de gemeente. Doordat de inkomsten van textielverkoop teruglopen, kan haar organisatie geen geld meer steken in een aantal goededoelenprojecten in Afrika en India, aldus Van Doorn tegenover Trouw.