• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Krachtige schouders, micro shorts en navelstaren: De catwalktrends voor SS24

Krachtige schouders, micro shorts en navelstaren: De catwalktrends voor SS24

Door Marthe Stroom

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

SS24 catwalk trends. Image: Launchmetrics/Spotlight

Nadat de laatste ontwerpers begin oktober hun creaties presenteerden tijdens de Paris Fashion Week, is de Fashion Month in de vier grote modesteden nu alweer voorbij. Het programma van dit jaar was doorspekt met veelbesproken debuten en vertrekken, maar wat uiteindelijk overblijft zijn enkele toonaangevende inspiraties voor lente/zomer 2024. Het was een seizoen dat werd gekenmerkt door reizen door de modewerelden van het verleden die de weg vrijmaakten voor de trends van morgen. FashionUnited heeft de belangrijkste trends voor je samengevat.

90s minimalisme en Y2K denim

New York Fashion Week trapte niet alleen de modeweken van de vier grote modesteden af, maar zette ook de toon voor een van de eerste trends van het seizoen met het debuut van Peter Do bij het jaren 90 cultlabel Helmut Lang. Do was niet de enige die in de stemming was voor het minimalisme van vervlogen tijden; ook andere ontwerpers in Milaan, Parijs en Londen haalden herinneringen op aan eenvoud.

Van links naar rechts: jaren '90 dromen bij Acne Studios, Helmut Lang en Bevza. Image: Spotlight Launchmetrics

De eenvoudige silhouetten van de jaren '90 werden opnieuw bekeken in combinaties van tanktops en lange rokken of slanke, zwarte broekpakken door ontwerpers als Jonny Johansson van Acne Studios of Svitlana Bevza van het gelijknamige label Bevza. De laatstgenoemde koos voor een transparante netstof om diepte te geven aan haar geheel zwarte look, terwijl jaren '90 pionier Helmut Lang koos voor een zwarte jersey jurk met dunne bandjes en kniehoge laarzen die de geest opriepen van iconen uit het decennium zoals Carolyn Bessette-Kennedy.

Nostalgie uit de jaren 90 is echter niet genoeg om de millenniumtrend, die al enkele seizoenen alomtegenwoordig is, van zijn troon te stoten. Dit seizoen hebben modeontwerpers zich vooral toegelegd op denimstof en deze nieuw leven ingeblazen in de look van de jaren 2000. Concreet betekent dit wijde broekspijpen en laag uitgesneden jeans, waarbij de zoom de vloer een beetje mag raken.

Van links naar rechts: Y2K-denim bij Di Petsa, Didu en Dion Lee. Image: Launchmetrics/Spotlight

De laag uitgesneden jeans worden gecombineerd met crop tops of bh-tops, idealiter ook gedragen op denim, om de 'Canadese smoking' - de combinatie van twee stukken denim - een sexy update te geven, zoals Dion Lee en Di Petra lieten zien. Voor een meer alledaagse versie wordt de broek gedragen met een kort baby T-shirt met logoprint en een open bomberjack, zoals in het geval van Didu.

Praktische magie

Praktisch is niet per se het eerste woord dat geassocieerd wordt met de collecties van ontwerpers in de modehoofdsteden van de wereld, maar voor SS24 zijn sommige van hen in de stemming voor functionele details en praktische pasvormen. De resulterende 'utility trend' geeft een mode-update aan werkkleding en stukken die vaak zijn ontleend aan het leger, waardoor functionaliteit een modestatement wordt.

Van links naar rechts: Utility bij The Attico, JW Anderson en Saint Laurent. Image: Launchmetrics/Spotlight

Een vleugje Y2K is echter ook te herkennen in de 'Utility Trend', want de cargobroek met zijn grote opgezette zakken, die momenteel populair is bij ontwerpers, had zijn moment in de schijnwerpers al in de vroege jaren 2000. Nu is niet alleen dit model, maar ook de zogenaamde boiler suits of overalls terug op de catwalks van merken als The Attico, JW Anderson en Saint Laurent, waarbij ontwerper Anthony Vaccarello met laatstgenoemde bewijst hoe elegant functionaliteit kan zijn.

80s power suits

De terugblik op de mode stopt niet bij Y2K of de jaren '90, want wat pakken betreft leken veel modeontwerpers voor SS24 te kijken naar de jaren '80, of beter gezegd de schouderdelen van de jaren '80. Oversized tailoring is natuurlijk al enkele seizoenen een trend, maar komend voorjaar zijn het vooral de schouders die in XXL-formaat komen. Deze stijlvolle overdrijving van de schouderpartij gaf outfits ruim 40 jaar geleden al een zelfbewuste, krachtige esthetiek en werd door veel vrouwen gedragen als uiting van emancipatie en professioneel zelfvertrouwen, kwaliteiten die vandaag de dag nog steeds erg belangrijk zijn.

Van links naar rechts: '80s ‘power shoulders’ bij Carven, Stella McCartney en Givenchy. Image: Launchmetrics/Spotlight

Vooral vrouwelijke ontwerpers gingen voor de trend. Voor haar eerste collectie bij Carven toonde Louise Trotter een gestructureerd grijs jasje in een XXL-versie en geprononceerde schouders met een top in dezelfde kleur gecombineerd met een licht transparante rok, terwijl Stella McCartney haar aandacht richtte op het broekpak, waarbij ook de schouders van de drager centraal stonden. Maar, het waren niet alleen vrouwelijke ontwerpers die deze trend benadrukten. Een andere jasje-rok combinatie met geaccentueerde schouders was onder andere te zien in de collectie van Matthew Williams voor Givenchy.

Micro shorts

Focussen op een specifiek lichaamsdeel is ook het doel van de microshorts voor SS24, waar alles op de catwalks draait om de (vaak eindeloos lange) benen van de drager. Terwijl de shorts, die in voorgaande seizoenen bijna als ondergoed werden beschouwd, dit jaar hier en daar nog te zien waren, zijn de varianten voor SS24 nog steeds micro, maar iets geschikter voor alledaags gebruik dan hun extreme voorgangers.

micro-shorts at Chloé, Gucci and Tom Ford Image: Launchmetrics/Spotlight

De nieuwkomer aan het creatieve roer van Gucci, Sabato De Sarno, is vooral dol op shorts voor SS24, of het nou is in combinatie met blouses, bh-tops of in bordeauxrood leer met een casual hoodie met logoprint. Een elegantere versie was te zien tijdens Gabriela Hearsts laatste show voor Chloé, waar de ontwerpster ultrakorte zwarte shorts koppelde aan een bomberjack in lederlook, terwijl Tom Ford-debutant Peter Hawkings ging voor sexappeal en koos voor crèmekleurige shorts met een open leren jack in dezelfde kleur en veel accessoires.

Navelstaren

De volgende trend voor SS24 is ook van het onthullende soort. Dit seizoen zorgden naveltruitjes steeds voor onverwachte accenten, maar niet op de 'traditionele manier' á la Y2K, dankzij crop tops of laag uitgesneden jeans, maar dankzij geraffineerde cut-outs, die bij veel ontwerpers aan de orde van de dag waren.

Van links naar rechts: Christopher Esber, Alberta Ferretti en Courreges. Image: Launchmetrics/Spotlight

Ontwerper Christopher Esber, die vanuit Australië naar Parijs reisde, staat bekend om uitsnijdingen en draperingen in zijn ontwerpen en voor SS24 stuurde hij een witte bustierjurk de catwalk op met een ruitvormige uitsnijding in het midden van het lichaam. Alberta Ferretti koos daarentegen voor een vloeiende rode avondjurk met een vergelijkbaar kleine uitsnede die maar net de navel van de draagster laat zien, terwijl een witte bodysuit met lange mouwen bij Courreges versierd was met een lange, ovale uitsnede onder de buste tot aan de navel.

Doorschijnende rokken

Een meer bedekte maar nog steeds onthullende trend is de trend van doorschijnende rokken, die massaal te zien waren op de catwalks van een grote verscheidenheid aan ontwerpers. Afhankelijk van de mate van transparantie is het over het algemeen verleidelijke item niet alleen geschikt voor dagelijks gebruik, maar kan het bijna naar kantoor worden gedragen, zoals de combinatie van een licht transparante rok met een kasjmieren trui met hoge hals van Coperni bewees.

Van links naar rechts: transparante rokken van N21, Coperni en Proenza Schouler. Image: Launchmetrics/Spotlight

Natuurlijk kunnen deze stukken ook feestelijk zijn, zoals de semi-transparante versies met lovertjes bij N21 en Proenza Schouler laten zien.

Veren en franjes

Niet elke trend komt tot uiting in een specifiek kledingstuk of een expliciete vibe, soms zijn het de terugkerende elementen die een blijvende indruk achterlaten aan het einde van een seizoen en een voorproefje geven van de trends van het volgende seizoen.

Van links naar rechts: veren bij Loewe, Bottega Veneta en Calcaterra. Image: Launchmetrics/Spotlight

Voor SS24 lijkt er geen ontkomen aan franjes en verenlooks. In elk van de vier modehoofdsteden waren er verschillende uitvoeringen en variaties van deze elementen, die naar keuze zowel avondkleding als alledaagse kleding sieren. Terwijl je twee keer moet kijken om de veren te zien op een crèmekleurige, deels haveloze jurk bij Loewe, zijn ze in al hun paradijselijke glorie te bewonderen op een jurk tot aan de grond bij Bottega Veneta. Calcaterra ging voor een vergelijkbare look als Bottega Veneta, maar kortte de versie in en presenteerde een crèmekleurige bandeautop gemaakt van veren met een sorbetkleurige wijde broek.

froVan links naar rechts: Franjes bij Akris, Burberry en Prada. Image: Launchmetrics/Spotlight

Wie dacht dat veren en franjes min of meer hetzelfde waren, krijgt in het seizoen lente/zomer 2024 ongelijk. Beide elementen zijn zeker visueel verwant, maar maken verschillende indrukken afhankelijk van het gebruik. Hoe veelzijdig en aanpasbaar franjes kunnen zijn, werd duidelijk tijdens de catwalkpresentaties van merken als Akris en Burberry. Beiden gebruikten een verscheidenheid aan dunne franjes voor jurken, maar terwijl de jurk van het Zwitserse label elegant was, viel de kortere versie van Burberry op door zijn nonchalance. Prada daarentegen kleurde de franjes zilver en maakte de klatergoudachtige elementen tot het middelpunt van de voorjaarscollectie.

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op FashionUnited.DE. Vertaling en bewerking vanuit het Duits naar het Nederlands: Marthe Stroom.
Fashion Week
SS24
Trends