• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Kunstzinnige mode te koop!

Kunstzinnige mode te koop!

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Kleine collecties, unieke stukken en om de zoveel weken iets anders op de hangers. In een zijstraat van de Witte de Withstraat, het Soho van Rotterdam, tussen de ateliers en de eetcafés, staat de winkel van NieuweOntwerpers.nl. Een must voor iedereen die op zoek is naar nieuwe, jonge mode.

In de winkel annex expositieruimte aan de William Boothstraat is het een gezellige bedoening. Dick van der Vlies en Henk Koers ontvangen er nieuwsgierigen en modefanaten. De ontwerper en de kleermaker leerden elkaar kennen in het uitgaanscircuit van Rotterdam. Samen kwamen zij tot de conclusie dat er in Nederland weinig mogelijkheden zijn voor jonge ontwerpers om naamsbekendheid op te bouwen. Daarom zetten zij in 2000 een stichting op voor de promotie van nieuwe ontwerpers. Op de sobere rekken van hun showroom hangen dan ook geen doorsneekleren, maar vaak met de hand gemaakte stukken van kersverse modeontwerpers.

Dick: "Het is heel moeilijk om te starten als jonge ontwerper. Afstudeerprojecten en leuke, conceptuele ontwerpen eindigen meestal ergens op zolder. Dat is zonde. Wij willen die kleren een kans geven. Ontwerpers kunnen bij ons voor niet al te veel geld een paar maanden een rek in de winkel huren en onze website vormgeven. Op die manier krijgen ze de mogelijkheid hun spullen de straat op te krijgen, gezien te worden."

Henk: "We gaan naar alle afstudeerpresentaties van mode-opleidingen in Nederland. Als ons iets aanspreekt, pikken we dat eruit. Belangrijk is, dat de kleding persoonlijkheid uitstraalt, dat er iets van de ontwerper ín zit. Vaak is dat ook bijna letterlijk zo: veel van de lijnen die we verkopen zijn door de exposanten zelf gemaakt. Aan de lijn van Nela Rebac hebben haar vader en moeder zelfs meegewerkt. Het zijn unieke stukken, die net iets méér te zeggen hebben."

Het leukste vinden Hen en Dick de combinatie tussen mode en beeldende kunst. Henk: "Het is waar dat mode en kunst steeds meer als één geheel gezien wordt. Veel musea tonen opeens belangstelling voor mode en het ontwerpen ervan. Maar wij willen laten zien dat designerkleding niet alleen mooi kan zijn in een vitrinekast. Kunstzinnige mode is verkoopbaar!"

Een voorbeeld zijn de schilderijen en kledingstukken van Yildiz Celie. Op dit moment hangen haar kledingstukken prominent in de etalage van NieuweOntwerpers.nl. . Yildiz baseerde zich voor haar werk op het boek 'de profeet' van Kahlil Gibran. Aan de muur hangen filosofische vrouwenhoofden geschilderd op canvas, geheel gecomponeerd uit letters. Ze geven eenzelfde gevoel als haar kleding: veel wit, rust.

Aan de andere kant van de winkel hangen juist vrolijke jurken in jaren zeventig print, gekleurde gehaakte rokken en een soort lange jas van tapijtachtige stof. De ontwerpster blijkt al jaren lid te zijn van de stichting. Ze woont in de buurt en loopt dan ook geregeld even langs voor een praatje.

Zo ook op deze mooie zomerdag. "Goh wat is het warm" puft Joanna Goertz terwijl ze voor de foto de tapijtjas probeert. " Maar het is wel een mooie jas, helemaal gemaakt van gerecyclede stoffen. Dat vind ik leuk: ik verzamel oude kleren en maak er nieuwe van. De materialen zijn toch nog zo goed als nieuw!" Haar merk, Anna's, is volgens haar uit verveling ontstaan.

"Ik werk al mijn hele leven met mijn handen. Ik begon met kunst uit papier maché, toen ben ik sieraden gaan maken en nu dus kleding. Op het moment ben ik veel aan het haken. Mijn werk is altijd veelkleurig geweest. "Én gemaakt voor de normaal gebouwde vrouw, niet voor draadnagels!" Zegt Joanna en ze trekt snel weer haar lichte oranje tijgerblouse aan.

De kleding van Joanna is de komende tijd nog te zien en te koop in de winkel op William Boothstraat 13a in Rotterdam. Net als de lijnen van Dick van der Vlies, Yildiz Celie , Nela Rebac en Rianne de Witte. Ook heel mooi zijn de plastic ringen van Juul, met stukken van oude printplaten erin. En omdat de collecties steeds wisselen, blijft het leuk om de winkel om de zoveel tijd even binnen te glippen!

Tijdens het festival van de Witte de Wit op 12,13 en 14 september worden de modecollecties aangevuld met tentoonstellingen van Amel Bouazizi, Tanja Koning en Lilith Azaryan.

NieuweOntwerpers.nl