• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Kwaliteit voor een prikkie

Kwaliteit voor een prikkie

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Als kind al was Jan Willem Verhaaren omgeven door mooie schoenen; zijn ouders verkochten de schoenen van Stephane Kélian in de Amsterdamse P.C. Hooftstraat. Dus eigenlijk zit hij al zijn hele leven in het schoenenvak. Wat hij altijd minder leuk vond was lang van te voren inkopen én dat je je moet houden aan de prijzen van de leverancier. Daarom opende Verhaaren een paar maanden geleden Vitti. Voor de winkel aan de Amsterdamse Overtoom koopt hij overgebleven partijen schoenen uit verschillende collecties in. "Dit is veel leuker dan je te moeten houden aan de regels van de fabrikanten. Ik koop modellen uit verschillende jaren en zet ze bij elkaar in mijn winkel. Dat zorgt ook nog eens voor een divers publiek."

Omdat Verhaaren de 'overblijfselen' goedkoop kan inkopen zijn paren van topmerken als Yamamoto, l'Autre Chose, Boccaccini, Patrick Cox en Max Mara opeens geen honderden maar bijvoorbeeld tachtig euro. "En de fabrieken vinden het prima dat die schoenen hier verkocht worden. Dat staat hun reguliere verkoop niet in de weg. De aantallen zijn zo klein dat winkels er niet achter komen. Als blijkt dat een van de labels door een andere Nederlandse winkel verkocht wordt, ga ik op zoek naar een ander merk."

Tot nog toe koopt Verhaaren alleen bij fabrieken die hij goed kent, maar in juli gaat hij weer een rondje Italië doen. "Om nog meer contacten te maken. In de provincie Marche heb je honderd kilometer met alleen maar schoenenfabrikanten. Daar kom ik graag", zegt Verhaaren. Met een beetje mazzel neemt hij dan ook andere spullen mee, zoals tassen. "Alles wat ik tegenkom. Monsterparen en showmodellen, partijen van verschillende fabriekjes. Ik hoop in Italië dingen te vinden die niemand hier nog heeft. Het liefst artikelen die nooit in productie zijn genomen." Hij kent er veel mensen die hem van de nodige tips kunnen voorzien. En eigen productie? "Ja, waarschijnlijk volgend jaar. Ik heb de afspraak dat ik van overgebleven leersoorten schoenen mag fabriceren die goed lopen in mijn winkel."

Uiteindelijk hoopt Verhaaren vier tot vijfduizend paar per jaar te kunnen verkopen. Dat kan alleen als de kwaliteit goed is, want alleen dan staat hij ook zelf achter het product.

vitti