• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Langstzittende Dior couturier Marc Bohan overleden (97)

Langstzittende Dior couturier Marc Bohan overleden (97)

Door Marthe Stroom

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Stockafbeelding, juli 1988: Frans model Inès de La Fressange (links) en de Franse Christian Dior-ontwerper Marc Bohan (rechts).Credits: PIERRE GUILLAUD / AFP

Marc Bohan, de couturier die drie decennia ontwierp voor Dior, overleed volgens berichtgeving van WWD afgelopen woensdag op 97-jarige leeftijd.

Bohan was de langst werkende ontwerper bij Dior en overtrof hiermee zelf oprichter Christian Dior. Hij werd in 1961 aangesteld als opvolger van Yves Saint Laurent en zou tot 1989 aan het creatieve roer blijven staan.

De ontwerper stond bekend om zijn affiniteit met een "tijdloze opvatting van schoonheid". "Ik maak kleding voor echte vrouwen, niet voor mezelf, niet voor mannequins en niet voor modebladen," zei hij in een interview met WWD ter gelegenheid van zijn 25-jarig jubileum bij Dior. "De abstracte creaties laat ik graag aan anderen over."

Zijn ontwerpen waren gedurende zijn carrière constant conservatief, maar met ruimte voor een vleugje humor. "Dingen moeten er eenvoudig uitzien, maar niet armoedig”, zei hij tijdens een interview met WWD in 1970. “Wat ik probeer te doen is luxe creëren. Kwaliteit. Door smaak. Door eenvoud. Iets heel verfijnds. Heel elegant. Helemaal niet opzichtig. Dat is echte elegantie. En zo weinig mensen begrijpen dat," zei hij.

Bohan overleed in het Franse Châtillon-sur-Seine. Volgens een aankondiging op de site Libra Memoria zijn er in herdenking op 13 september diensten gepland in de Saint-Nicolas kerk.

Christian Dior
Dior