• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • 'Mannencouture' wint Frans Molenaarprijs 2007

'Mannencouture' wint Frans Molenaarprijs 2007

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Maikel Bongaerts (24) is de winnaar van de Frans Molenaar Coutureprijs 2007. Hij was de eerst genomineerde met een mannencollectie. De student van de Academie Beeldende Kunsten in Maastricht had volgens de jury een 'verrassend en gedurfde' collectie en krijgt €10.000 te besteden aan zijn volgende collectie.

Uitgangspunt van de winnende collectie was het verhaal van Narcissus, de jongen die zo verliefd was op zichzelf dat hij er aan ten onder ging. De collectie was een mix van sportief en gekleed, trenchcoats versierd met glinsterende zilveren kralen, een wit zijden pak en een bontjas met felgele accenten.

De jury, met onder andere fotograaf Ruud van der Peijl, koos voor een ontwerper die 'echt verschil wil maken'. Frans Molenaar zelf heeft geen stemrecht. Naast Bongaerts toonden zeven andere studenten van verschillende Nederlandse academies vijf kledingstukken, waaronder Lenn Cox, van de Mode Academie in Arnhem. Een collectie met het thema 'She has lost control', over een meisje dat in de grote stad woont en daardoor de grip over haar leven verliest. Ontwerpen met een industrieel karakter en een accent op blokjes en donkere kleuren.

Een andere deelneemster was Femke Colaris, van de Maastrichtse Kunstacademie. Haar collectie staat voor vervreemding, het onverwachte en zelfs het lelijke. Femke's fascinatie voor vieze, groene en zwarte kleuren, plastic en petticoats geven haar collectie iets space-achtigs. Een ander opvallende jonge ontwerper was Inge Koning, van de Academie in Arnhem. Ze vond inspiratie voor haar collectie in het nachtleven van Las Vegas, waar ze de wereld striptease en paaldanseressen bestudeerde. Haar collectie had een showelement, maar daarnaast ook lieflijke roze jurkjes.

Ook de collectie van de winnares van 2006, Aleksandra Stojadinov, werd getoond. De Servische was zelf niet bij de show aanwezig, omdat ze niet op tijd een visum had kunnen regelen. Met haar collectie wil ze laat zien hoe ze het afgelopen jaar ontdekte hoe snel de mode veranderd, onder andere door de invloed van beroemdheden. Haar kledingstukken kunnen op twee verschillende manieren gedragen worden, waardoor de draagster de kleding kan bijstellen als de modetrends weer veranderen.

frans molenaar coutureprijs