• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Mode-expositie in Den Haag

Mode-expositie in Den Haag

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

In het gemeentemuseum Den Haag is deze week de tentoonstelling Fashion NL: The Next Generation geopend. De expositie toont werk van de nieuwe generatie jonge Nederlandse ontwerpers, waartoe o.m. Mada van Gaans, Monique van Heist, Bas Kosters, Jan Taminiau en Daryl van Wouw worden gerekend. Het is een groep ontwerpers die geboren in de jaren '70, kort geleden afgestudeerd en nu al succesvol is. Deze ontwerpers hebben gemeen dat zij hun werk gemakkelijk mixen met andere disciplines als muziek of beeldende kunst en dat hun kleding toegankelijk is en draagbaar. "Deze generatie denkt vanuit het menselijk lichaam. Hun werk is minder conceptueel en draagbaarder dan de mode van de generatie ervoor, maar dat betekent niet dat het niet vernieuwend is", zei Madelief Hohé conservator mode van het museum.

In de tentoonstelling wordt ook aandacht besteed aan starters zoals Edwin Oudshoorn, winnaar van de Frans Molenaar Prijs 2005. Claes Iversen, derdejaars student aan de Koninklijke Academie in Den Haag en winnaar van de BLVD-prijs 2005, en de drie Nederlandse finalisten van de Lancôme Colour Designs Awards 2006: Elke Lutgerink, Dan Gonen en Mattijs van Bergen. Tevens worden creaties van meer 'gevestigde' Nederlandse ontwerpers getoond. Van de futuristische schoenontwerpen van Marloes ten Bhömer tot de sprookjesachtige kleding van Hamid Ed-Dakhissi. Er zijn stukken te zien van Aico Dinkla, die naam maakte met zijn siliconentechniek en van Erik Frenken, uit wiens afstudeercollectie het gemeentemuseum in 2005 zeven stukken heeft aangekocht. Ook Spijkers & Spijkers, Francisco van Benthum en Jeroen van Tuyl komen aan bod.

Curator Maarten Spruyt, die stylist/ art director is voor ontwerpers als Marlies Dekkers en Bernhard Wilhelm, heeft met handgeschreven begeleidende teksten de 'straat' naar de expositieruimte gebracht. Spruyt heeft in de tentoonstelling het innerlijke gedachtegoed van de ontwerpers willen laten zien. Dat maakt de inrichting zo veelzijdig als de ontwerpers die er exposeren. Zo neemt Mada van Gaans bezoekers mee op een treinreis. Frido van der Mey toont zijn patchwork bontjassen achter gaas. De galajaponnen van Percy Irausquin zijn op naaitafels uitgespreid, omdat hij bezoekers wil laten zien hoeveel ambachtelijk handwerk er in de creaties zit.

Door de gevarieerde inrichting van de expositie komt de bezoeker in iedere ruimte voor een nieuwe verrassing te staan. Voor Hamid Ed-Dakhissi werd een surrealistische wereld gecreëerd. Chinese vazen storten rond zijn mannequins ter aarde en zij worden omringd door scherven porcelein. Er klinkt gebeuk op de achtergrond en in een zijkamer staat nog een pop met een hamer kopjes en borden in stukken te slaan.

Monique van Heist toont in haar ruimte het resultaat van de stunt die zij in januari tijdens de AIFW uithaalde. In plaats van dat Van Heist een nieuwe collectie op de catwalk presenteerde liet zij het publiek fotograferen. Onder hen bevonden zich modellen die kleding van haar hand droegen. De foto's zijn nu in het gemeentemuseum te zien.

De verscheidenheid van de expositie en de - soms overdonderende - opstellingen maakt dat de aandacht van de kleding wordt afgeleid. Door de creaties steeds nadrukkelijk in een context te plaatsen wordt de tentoonstelling soms toch iets te conceptueel en 'uitleggerig' van aard. Het doet gelukkig niet af aan de schoonheid en kwaliteit van de mode van deze 'Next Generation'.

De expositie ' Fashion NL: The Next Generation' is t/m 5 juni 2006 te bezichtigen.

Museum