• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Mode motor stedelijke economie

Mode motor stedelijke economie

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more
Mode

Modeontwerp is een van de snelst groeiende sectoren van de Nederlandse economie. Het aantal modeontwerpers is de afgelopen tien jaar verviervoudigd. Van hen is 80 procent vrouw en werkzaam bij modebedrijven. Ruim de helft van de Nederlandse modeontwerpers verdient echter beneden modaal. Dat concludeert economisch geograaf Rik Wenting van de Universiteit Utrecht. Hij deed onderzoek naar het ondernemerschap van de Nederlandse modeontwerper en presenteerde dat donderdag tijdens de Amsterdam International Fashion Week.

"Creatieve ondernemers zoals modeontwerpers worden gezien als de motor van de stedelijke economie," aldus de Wenting. "Creatieve sectoren zijn oververtegenwoordigd in steden en scheppen meer nieuwe banen. Naar het ondernemerschap van de Nederlandse modeontwerper was echter nog weinig onderzoek gedaan." Wenting deed een telefonische enquête onder 275 zelfstandige modeontwerpers en concludeerde onder meer dat bijna een kwart (22 procent) van de Nederlandse modeontwerpers woont en werkt in Amsterdam. Rotterdam en Utrecht volgen met 4 procent, gevolgd door Arnhem met 3 procent. Jonge ontwerpers laten zich leiden door de naam van Amsterdam als creatief centrum, belangrijke klanten komen vaak uit die omgeving en ook de grote mode-ontwerpbedrijven zijn vooral in de hoofdstad gevestigd. Modestad Amsterdam heeft volgens Wenting dan ook veel troeven in handen. "Investeren in de hoofdstad komt de gehele Nederlandse sector ten goede en zal Amsterdam internationaal nadrukkelijker op de kaart zetten", aldus de onderzoeker.

Het onderzoek maakt een einde aan het cliché van de "beroemde couturier" waarmee het brede publiek het beroep assoccieert. De meeste mensen denken bij het vak modeontwerper aan Viktor & Rolf, Frans Molenaar en Mart Visser: allemaal mannen en actief in de haute couture. De meeste modeontwerpers zijn echter vrouw, actief in de confectie en hebben een laag inkomen.

Andere opvallende resultaten: slechts 5 procent van de modeontwerpers in Nederland is van buitelandse afkomst (met name België en Duitsland). Dat is verrassend aangezien de sector een internationaal karakter heeft. Nederland is kennelijk niet zo in trek bij buitenlandse modeontwerpers. Daarnaast blijkt een HBO diploma geen effect te hebben op het inkomen. Veel mensen zijn ook zonder diploma's in dit vakgebied succesvol en kunnen rondkomen van hun werk. In percentages: 75 procent van de modeontwerpers is hoog opgeleid, terwijl 55 procent van hen beneden modaal verdient. Andere factoren zoals samenwerken en ondernemerservaring zijn van groter invloed op het inkomen.

economisch