• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Mode voor daklozen in Amsterdam

Mode voor daklozen in Amsterdam

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Een aantal daklozen in Amsterdam hoeft binnenkort niet meer bang te zijn om ’s nachts dood te vriezen op straat. De Enschedese modeontwerper Bas Timmer heeft een ‘sheltersuit’ ontworpen voor daklozen, bestaande uit een warme jas en slaapzak, speciaal bedoeld voor de koude nachten. Vanaf morgen worden de pakken uitgedeeld aan Amsterdamse daklozen door het Leger des Heils, meldt het Parool.

De sheltersuits bestaan uit een warme jas (waterdicht), die voorzien is van grote insteekzakken om de handen warm te houden en een grote capuchon om ’s nachts over het hoofd te trekken. Er zit een halve slaapzak bij, die met een rits aan de onderkant van de jas te bevestigen is. Onderaan de slaapzak zit een flap met klittenband. “Dat was op verzoek van de daklozen zelf, zodat ze ’s nachts er gemakkelijk uit kunnen als er gevaar dreigt of als de politie in de buurt is,” licht ontwerper Bas Timmer toe. Hij kwam op het idee toen een dakloze vader van een bekende van hem op straat stierf tijdens een koude nacht.

De ontwerper en diens compagnon Alexander de Groot sloegen de handen ineen met modebedrijven Nomad en Pintail, die afgekeurde slaapzakken en waterdichte stoffen schonken. De eerste honderd jassen zijn verkrijgbaar in de maten M/L tot XXL en worden donderdag aan het Leger des Heils overhandigd die ze op zijn beurt gaat verspreiden.

bas timmer
Leger des Heils
Sheltersuit