• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Modebelofte 2015: Een verbinding tussen sport en mode

Modebelofte 2015: Een verbinding tussen sport en mode

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Een voetbalstadion is misschien niet de eerste locatie waaraan je denkt bij een mode-evenement. Toch is het Philips Stadion in Eindhoven van 14 tot en met 25 oktober het podium van de derde editie van Modebelofte, het platform voor innovatief modetalent tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. Dit jaar is het event met als titel ‘Performing Advancers’ volledig gericht op de verbinding tussen sportswear en mode. FashionUnited bezocht het Kick-Off evenement.

Waar in het Philips Stadion normaal gesproken voetbaltoppers bij elkaar komen, is tijdens Modebelofte plek voor heel ander talent: ruim veertig pas afgestudeerde modeontwerpers uit zeventien verschillende landen presenteren hier hun creaties. Niet op de tribunes of op het gras, maar in tentjes die verdeeld staan over het veld. Paspoppen dragen de afstudeerwerken van ontwerpers uit onder andere New York, Taipei, Amsterdam, Londen, Den Haag en Antwerpen. Hoe simpel, uitbundig en kleurrijk ook, de producten hebben allemaal één ding gemeen: de link met sport.

Modebelofte: een platform voor internationaal modetalent

Modebelofte werd drie jaar geleden opgericht als onderdeel van de Dutch Design Week in Eindhoven, een jaarlijks evenement waarbij Nederlands design centraal staat. Volgens Modebelofte-initiatiefneemster Ellen Albers, tevens eigenaresse van conceptstore You Are Here in Eindhoven, een ideale combinatie: “Ik vond dat mode meer zichtbaar moest worden tijdens de Dutch Design Week. Ik wilde het werk van afgestudeerde en getalenteerde modeontwerpers in een designomgeving plaatsen,” vertelt Albers tijdens de officiële opening.

Modebelofte is volgens de onderneemster bedoeld om inspiratie te bieden aan publiek en bedrijfsleven. Met het evenement wordt een dialoog gecreëerd tussen innovatief talent en andere partijen. “Mode zou veel minder gezien moeten worden als kleding, maar veel meer als creatief kapitaal. Internationale modetalenten komen tijdens Modebelofte samen. Ze komen in contact met elkaar, waardoor ze zich gesterkt voelen en verder kunnen ontwikkelen.”

“De scheidslijn tussen sport en mode wordt steeds dunner”

Curatoren Niek Pulles en Harm Rensink selecteerden het werk van net afgestudeerde modeontwerpers voor deze editie van Modebelofte. Daarbij zagen ze veel ontwerpen die, zoals de titel al zegt, te maken hadden met prestaties. Vooral sportelementen kwamen volgens hen veel voorbij. “De scheidslijn tussen sportswear en mode wordt steeds dunner. Sportmode wordt steeds draagbaarder in het dagelijks leven en ook op de catwalk zie je het vaker terug. Deze ontwikkeling werd weerspiegeld op de academies,” zegt Rensink. “De geselecteerde ontwerpers maken sportmode toegankelijk. Ze laten aan het publiek, en wellicht sporters zien hoe sportmode gedragen kan worden. We leggen een verbinding tussen sport en mode.”

Ook Marcel Brands, directielid bij PSV, ziet de grens tussen sport en mode vervagen. “De maatschappij is aan het individualiseren en ook voetballers willen zich van elkaar onderscheiden. Denk bijvoorbeeld aan David Beckham en Memphis Depay. Zij houden zich naast voetbal ook bezig met stijl,” vertelt hij. “En dat doen wij als club ook, bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van de tenues. Mode komt steeds meer terug in de sport.”

Modebelofte en Philips Stadion: “Een ideale match”

Doordat de sportmode zich op het gebied van textiel in hoog tempo ontwikkelt, is het Philips Stadion volgens Ellen Albers de ideale locatie voor Modebelofte. “Het is een plek waar innovatie vanzelfsprekend is. Alle lagen van de bevolking komen hier bij elkaar om deelgenoot te zijn van prestaties. Dat sluit helemaal bij het thema van deze editie.” En door de ligging tussen de binnenstad van Eindhoven en Strijp-S, vormt het stadion een extra verbinding tussen Modebelofte en de Dutch Design Week.

Dutch Design Week
Modebelofte