• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Modeprijs definitief stopgezet

Modeprijs definitief stopgezet

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Nederlands meest pretentieuze modeprijs bestaat niet meer. Deze week is definitief besloten dat de Robijn Fashion Award niet meer zal worden uitgereikt. In modekringen is teleurgesteld op het nieuws gereageerd. "De Robijn Award is de afgelopen 8 jaar uitgegroeid tot een kwalitatieve modeprijs," zo liet woordvoerster Joanne Schouten weten. "Het onderdeel produceren en begeleiden van de collectie werd echter steeds ingewikkelder. Dit proces werd steeds arbeidsintensiever en daarom is besloten te stoppen met de RFA. Robijn en de Bijenkorf kunnen niet meer de mankracht opbrengen om de winnende collecties op de juiste manier te produceren."

In het geval van de laatste twee winnaars van de vakjuryprijs (Hamid Ed-dakhissi in 2002 en Bas Kosters in 2003) is men er niet in geslaagd om een voor de Bijenkorf geschikte collectie te ontwikkelen. Kosters heeft inmiddels overigens wel een limited-edition kinderwagen voor Bugaboo gemaakt, die binnenkort verkrijgbaar zal zijn.

De kledinglijn van de winnares van de publieksprijs in 2003, die van Barabara de Ru, is wel al enige tijd bij het warenhuis verkrijgbaar. De publieksfavorieten maken van oudsher toegankelijker collecties die dus ook beter naar een commercieel product kunnen worden vertaalt. Maar ook in het geval van de Punklore-lijn van De Ru liep het productieproces dit jaar vertraging op.

Robijn zegt het besluit te betreuren, maar onvermijdelijk te vinden. De prijs die altijd in oktober werd uitgereikt, stond voor dit jaar al niet gepland. Het team zou zich terugtrekken om te kijken of het hele evenement niet een facelift moest krijgen. Men heeft er nu bewust niet voor gekozen om de prijs inhoudelijk te veranderen. "Van oorsprong is Robijn een wasmiddel dat mooie kleding mooi houdt. En niet mooie kleding mooi maakt. De kerngedachte ligt dus veel meer bij het mooi houden van kleding dan bij het maken van mooie kleding." Het merk heeft de mode 8 jaar geleden omarmd, omdat het wilde voortbouwen op de modeassociatie die Robijn reeds had door de commercials van couturier Frank Govers.

Het is onbekend of er op korte termijn een nieuwe Nederlandse modeprijs in het leven zal worden geroepen.

robijnfashionaward