• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Moschino reageert op beschuldigingen van plagiaat

Moschino reageert op beschuldigingen van plagiaat

Door Marjolein Stormezand

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Moschino’s lente/zomer 2019-collectie, vorige week getoond op de Milaan Fashion Week, bleef niet onbesproken. En niet alleen in positieve zin. Volgens Instagram-account Diet Prada en ontwerper Edda Gimnes kwam de typografie zoals deze was gebruikt voor de print van de kledingstukken overeen met de lente/zomer 2017-collectie van Gimmes.

Gimnes, afgestudeerd aan de London College of Fashion en benoemd tot ontwerptalent in 2016, schreef na het zien van de Moschino-show op haar Instagramaccount: "Het zien van de Moschino-show gisteren maakte me zo verdrietig en ik voel me zo gekwetst dat iemand, zoals ik het zie, mijn lente/zomer 2016 en 2017-collecties als inspiratiebron gebruikt zonder mij hiervoor de credits te geven. Als jonge ontwerper ben je zo kwetsbaar, ze dachten waarschijnlijk dat ik het niet zou opmerken.” Ze voegt toe dat ze in november 2017 aan Jeremy Scott, creatief directeur van Moschino, haar schetsboek heeft laten zien. “Ik begrijp dat we in een sector zitten waarin we inspiratie putten uit elkaar. En zoals ze zeggen: imitatie is de grootste vorm van vleierij’, aldus Gimnes op haar Instagram-account.

Jeremy Scotts Moschino lente/zomercollectie 2019 volgens Edda Gimnes plagiaat

Moschino, die in het Instagram-bericht van Gimnes werd getagd, bracht kort daarna een officieel statement naar buiten: "Trompe-l'œil als motief is iets wat al langere tijd onderdeel is van het Moschino-DNA. Het motief kwam al voor in onze vroegere collecties.” Scott zegt met de lente/zomer 2019-collectie een homage te hebben gebracht aan Moschino’s bedenker Franco Moschino, die bekend stond vanwege zijn conceptuele manier van werken. Volgens het persbericht was de collectie van Scott een liefdesbrief aan het adres van mode. “Het is zijn grootste wens om jonge creatieven te kunnen blijven inspireren”, sluit de ontwerper het persbericht af.

Dazed Digital schrijft dat Jeremy Scott ook direct via Instagram heeft gereageerd. Daarin verduidelijkte Scott zijn inspiratiebronnen, geen van die beelden betrof het werk van Gimnes. Deze post is inmiddels verwijderd.

Het is niet de eerste keer dat de ontwerper van Moschino wordt beschuldigd van plagiaat. In 2015 stapte graffiti artiest Joseph Tierney naar de rechtbank om daar te discussiëren over de schending van auteursrecht. De claim was destijds dat de cartooneske ogen, zoals gebruikt door Moschino, door Tierney waren bedacht.

Het originele artikel werd op donderdag 27 september gepubliceerd op FashionUnited.uk. Vertaling en bewerking vanuit het Engels: Marjolein Stormezand.

Beeld: Moschino Facebook page, Edda Gimnes website

Auteursrecht
Edda Gimnes
Jeremy Scott
Moschino
Moschino lente/zomer 2019
plagiaat