• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Namakers opgepast!

Namakers opgepast!

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Het ontbreken van een wet die de rechten van modeontwerpers en hun creaties beschermt is allang een punt van frustratie. Auteursrecht voor modeontwerpers bestaat simpelweg niet. Alleen kunstwerken, merklogos en merknamen zijn beschermd. Een aantal leden van de Amerikaanse modebranche heeft daarom besloten actie te ondernemen en is naar Capitol Hill om daar voor een nieuwe wet te pleiten. Modeontwerpster Nicole Miller, Harpers Bazaar hoofdredactrice Glenda Bailey en Harpers Bazaar uitgever Valerie Salembier spraken afgelopen woensdag met een aantal senatoren en kamerleden over het probleem.

In Washington wordt momenteel de Design Piracy Prohibition Act herintroduceerd. Deze wet zou ontwerpen drie jaar beschermen vanaf het moment dat de wet een feit wordt. Voor Miller en andere ontwerpers betekent dit echter dat de oudere ontwerpen – waarvan veel nog goed verkocht worden – niet veilig zijn voor namaak.

Er zijn echter mensen die vinden dat mode niet onderhevig zou moeten zijn aan zulke wetten. Het is tenslotte een sector waar wederzijdse inspiratie, en vaak namaak, juist floreert. Zelfs de topontwerpers maken zich hier soms aan schuldig. Zoals David Wolfe, creatief directeur van Doneger Creative Services, in een interview met WWD zei toen de wet vorig jaar geïntroduceerd werd: “Ik denk dat mode als een levend rif is – alle dieren leven van elkaar en dat stimuleert groei en beweging.”

Auteursrecht