• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Nederlandse coutureshows - compleet avondje uit

Nederlandse coutureshows - compleet avondje uit

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

De champagne ging royaal rond. In ons land geen modefestijn waar de bubbelwijn van M&C niet wordt geserveerd. Mode is een feestje in Nederland en dat geldt zeker voor onze coutureshows. Ronald Kolk vierde dit weekend feest - met alweer zijn 10e show én de geboorte van een tassen- en schoenenlijn.

"Nederlandse couture is in de eerste plaats praktisch", zei Kolk ooit in een interview. "Je zal wel moeten. Bij ons moet ieder stuk worden verkocht. Daar eten wij van." Bij Nederlandse couture gaat het dan ook niet over mode, maar veeleer over mantelpakken. Buitengewoon mooi gemaakte mantelpakken, dat wel, die inderdaad goed verkopen. Goede reden voor de ontwerpers om hun clientèle met enige regelmaat in de watten te leggen. De coutureshow is daarvoor een perfecte gelegenheid. Genodigden worden in stijl ontvangen - in het Amstel Hotel, Krasnapolsky of het Renaissance Hotel - verwend met lekkernijen en cadeautasjes toe. Een show van een Nederlandse couturier is dan ook meer dan een modeshow. Het is een avondje uit. Op deze society-feestjes verschijnt de bemiddelde klandizie in creaties van de ontwerper en fotografeert men liever bekende Nederlanders dan de mannequins op de catwalk. Toch zijn die laatsten zeer de moeite waard. Al was het maar omdat deze kleding zo dicht bij het dagelijkse leven staat, dat het helemaal niet onvoorstelbaar meer lijkt dat je het ooit zelf zal dragen.

Met zijn 10e Haute Couture Collectie bracht Ronald Kolk een ode aan de vrouwelijkste vrouw ter wereld. Een naam kreeg zij niet - die vrouw - maar zij is te vergelijken met Jackie O, Bette Midler, Grace Jones, Coco Chanel en Jerry Hall. Volgens de visie van Kolk is zij tevens een mysterie. Zij mag dan ongrijpbaar zijn, opvallen doet zij wel in een creatie van de couturier die vooral bekendstaat om de terugkerende dierenprints en zijn dramatische avondtoiletten. Maar voor het zover was kreeg het enthousiaste publiek - zo enthousiast dat er voor iedere outfit werd geapplaudisseerd - een collectie draagbare tailleurs en pakken te zien. Dierenprints waren er inderdaad, maar ook effen pakken, krachtige krijtstrepen en sterke ruiten. De kleuren ingetogen winters, maar vaak gedurfd gecombineerd met blouses in contrasterende prints, opvallende kousen en de sexy Kolk pumps met luipaard-print en felrode hak. Deze eerste schoenenlijn van Ronald Kolk, die in Italië wordt gemaakt, bestaat voorlopig uit dat ene model maar wekt acute hebberigheid op. De avond uit was compleet toen de serie spectaculaire avondjaponnen werd omlijst met een optreden van illusionist - zeg nooit goochelaar - Hans Klok, die uiteindelijk de bruid tevoorschijn toverde. Het was een passende finale waarmee de toegankelijke Nederlandse couture toch een beetje ongrijpbaar werd. En dat is weer helemaal mode.

Ronald Kolk