Op het flesje parfum, dat met een adelaar is versierd, staat: ‘Nationalist, de bijzondere geur van het Grote Rijk'. Vrouwen kopen voor 45 gulden het ‘exclusieve' reukwater Walküre, genoemd naar de betoverende godinnen uit Germaanse sagen. Jurken met ruches en biezen gaan vanaf 550 gulden over de toonbank. Ze reiken tot ver over de knie

Het is slechts een greep uit een groot assortiment mode-artikelen voor rechtse radicalen in Duitsland. De spullen getuigen van het toenemende zelfbewustzijn van de onstuimig groeiende beweging. De artikelen zijn in bruine winkeltjes, maar ook in degelijk ogende zaken te koop. Ze kunnen tevens worden besteld bij postorderbedrijfjes die als paddestoelen uit de grond schieten.

Mannen wordt dikke truien aanbevolen, met opschriften als ‘Wij krijgen jullie allemaal te pakken', of ‘Radikal Deutsch National'. Te koop in vele maten en kleuren zijn ook t-shirts, polohemden, sweatshirts. En ‘Bomberjacken', zoals de kraagloze lievelingsjasjes van neonazi's heten. Een gesp met het IJzeren Kruis of een kettinkje met een runenteken kost 17,50 gulden.

Extremisten kopen het liefst in eigen winkels. Tot de nazi-memorabilia horen verder bedrukte kussens (met heldhaftig kijkende Duitse soldaten) voor thuis op de divan, cd's met ultrarechtse muziek, koffiekoppen en boeken. Het bedrijfje Lars Georgi in Hamburg heeft, net als postordergiganten, een telefoonnummer voor spoedbestellingen. In het nummer komt twee keer de cijfercombinatie 88 voor, wat staat voor ‘Heil Hitler' (de h is de achtste letter van het alfabet).

“Mijn klanten rijden 200 kilometer om bij mij inkopen te doen”, zegt Alfred Zutt, eigenaar van de winkel ‘Patrioten Treff' in Ehringshausen (Hessen). “Ik kan soms niet genoeg aanslepen. De parfums doen het bijzonder goed.” De winkel, volgepropt met rechtse lifestyle, wordt door klanten in de leeftijd van 15 tot 85 bezocht. ‘Beschermde zone voor Duitsers', staat er op een plakplaatje. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Ehringshausen haalde extreem-rechts 22,9 procent van de stemmen.

Zutts zoon beheert het filiaal in Waren, in de voormalige DDR. “Door de werkloosheid is de koopkracht er lager. “Dure vrouwenkleren raak je er niet kwijt”, zegt hij als een volleerd marktonderzoeker. Zijn echtgenote Doris is landelijk bestuurslid van de NPD en zit in de gemeenteraad van Ehringshausen. De regering van bondskanselier Schröder wil deze partij wegens gewelddadige excessen laten verbieden.

Minister Otto Schily (Binnenlandse Zaken) verklaarde onlangs dat rechtse extremisten steeds openlijker voor hun mening uitkomen. Bijvoorbeeld door ingezonden brieven tegen buitenlanders en joden gewoon met naam en adres te ondertekenen. Nu ook door mode en door het dragen van rechtse merken.

Op de markt in de Oost-Duitse stad Kleinmachnow, onder de rook van Berlijn, hebben kooplieden mutsen en petten van Lonsdale op. Dit Britse merk is zo populair omdat de letters n s d a aan Hitlers nationaal-socialistische partij NSDAP herinneren. De dragers ervan herkennen elkaars gezindheid in een oogopslag.

Witte veters in zwarte soldatenkistjes horen eveneens tot de nazimode. Het is een teken dat je bereid bent om er meteen op los te slaan. Dat geldt meestal ook voor ‘Bomberjacken'. Apart is ook de taal. ‘Basi' luidt de afkorting voor honkbalknuppel waarmee ‘Fidschi's' (buitenlanders) te lijf worden gegaan. In 2000 steeg het aantal rechtse incidenten met 40 procent tot circa 14.000. Het epicentrum ligt in het vroegere Oost-Duitsland. Tekenend is de situatie in Wernigerode, een toeristische trekpleister in het Harzgebergte. Het pittoreske Oost-Duitse stadje met 30.000 inwoners telt liefst drie winkels voor nazimode. De klanten komen uit heel de regio.

In een etalage in de belangrijkste winkelstraat hangt tussen exclusieve jagerskleding ook het merk Pit bull en Lonsdale. Handenwrijvend stappen enkele kaalhoofdigen naar binnen. Binnen valt op dat er tevens tientallen messen in alle maten en soorten te koop zijn. Er liggen verder jachtgeweren, gaspistolen en lichtspoormunitie. Op muren in de winkelstraat hebben tegenstanders de leuze gespoten: ‘Fascisten, aub niet voederen'.

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN