• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Nieuw: klimaatneutrale kleding

Nieuw: klimaatneutrale kleding

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Na het invoeren van eerlijke handel en gebruiken van biologisch katoen kan de modebranche een nieuw wapenfeit toevoegen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het Nederlandse kledinglabel DutchSpirit is het eerste merk ter wereld dat klimaatneutraal produceert. Dat houdt in dat de CO2 uitstoot die de productie oplevert, wordt gecompenseerd door projecten als het planten van bomen. Op 7 juli 2007 beleven de klimaatneutrale designs hun première op de catwalk tijdens Live Earth Alert in Amsterdam.

"Er is niets van te zien, hoor," verzekert Elwin Hulscher, die het label twee jaar geleden oprichtte. "De collectie is nog even modieus als altijd." Het idee was geïnspireerd op Al Gores 'An inconvenient truth' en toen het automerk Daihatsu daarop liet weten klimaatneutraal te produceren was het idee geboren.

Door de KlimaatNeutraal Groep liet DutchSpirit een quickscan in de productieketen uitvoeren, waarmee de benodigde CO2-uitstoot voor elk kledingstuk werd vastgesteld. Die waarde moet worden gecompenseerd door het ondersteunen van projecten. Dat is echter niet alles dat het merk zich ten doel heeft gesteld. "Het voelt toch een beetje als je schuld afkopen," vindt Hulscher. "Daarom zijn we ook begonnen te onderzoeken hoe we de CO2-uitstoot kunnen terugdringen. Zo investeren we nu in een toepassing in de fabriek waardoor de restwarmte beter kan worden benut."

Ook begint het merk een onderzoek naar de precieze Co2-uitstoot in de productieketen. "Op dit moment zijn er binnen de kledingindustrie geen cijfers bekend wat precies de vervuiling is van de kleding en welke hoeveelheid Co2 erbij vrijkomt. We willen de resultaten gebruiken om verschillende labels de mogelijkheid te bieden om hun Co2 uitstoot te compenseren of te reduceren."

Dankzij de quickscan mag het merk het hier-logo voeren. Eerder had het merk zich al aangesloten bij Fair Wear en Made By, organisaties die zich vooral inzetten voor eerlijke handel in de kledingbranche. Gedurende de modeshow van Dutch Spirit is ook aandacht voor de kledinglijn van Make a Difference. Move your World. Deze kledinglijn is ontworpen door studenten van het Amsterdam Fashion Institute om aandacht te vragen voor de leefomstandigheden in de wereld en het klimaat.

Bio