Nieuwe regels brandveiligheid van kracht
bezig met laden...
Sinds 1 mei 2008 houdt de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) toezicht op de naleving van nieuwe eisen met betrekking tot de brandveiligheid van kleding. VWA is de overheidsorganisatie die de veiligheid van voedsel en consumentenproducten onderzoekt en bewaakt. De branchevereniging Grootwinkelbedrijven Textiel (VGT) heeft vorig jaar overeenstemming bereikt met VWA over de regels, die begin februari bekend zijn gemaakt. Met deze afspraken wordt invulling gegeven aan de opdracht van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om extreem brandgevaarlijke kleding van de markt te weren. Om de handel van kleding die niet aan de eisen van de overheid voldoet tegen te gaan wordt handel daarin sinds 1 mei beschouwd als een overtreding van de Warenwet. VWA zal kleding controleren en bemonsteren. Sancties zullen uiteen lopen van corrigerend optreden, zoals uit de handel halen van kleding, tot het opleggen van boetes.
Na de brand in Volendam tijdens de jaarwisseling van 2000 op 2001 wilde de overheid de regels voor de brandveiligheid van kleding aanscherpen. Dat er pas nu overeenstemming is bereikt tussen de verschillende partijen is volgens Linda Herkemij, secretaris van VGT, onder andere te danken aan tegenwerking van de VGT: “We wilden niet nog meer wetten en regels en vinden dat er op Europees niveau iets aan gedaan moet worden.” Wel heeft VGT de leden van de vereniging continu op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Zodoende was het mogelijk de regels al bij het aangaan van leveringsafspraken voor de zomercollectie van 2008 te laten ingaan.
De regels gelden voor alle kleding, met uitzondering van nachtkleding, zwemkleding, beenmode, ondermode en babykleding, die wordt verhandeld binnen Nederland en zijn gestoeld op een reeds bestaande Amerikaanse testnorm van de American Society for Testing and Materials ( ASTM D1230). De nieuwe wet is een voorbode van een Europese norm voor brandveiligheid van textiel die op het moment nog in ontwikkeling is. Overigens gebruikte een groot deel van de Nederlandse markt deze norm (ASTM D1230) al voordat op 1 mei de wet van kracht ging. Voor kindernachtkleding blijft een ander convenant geldig tot de Europese wet wordt ingevoerd.