Nike lanceert sneaker van duurzaam leer

Sportmerk Nike heeft een sneaker ontwikkeld die is gemaakt van duurzaam leer. Het materiaal, genaamd Flyleather, bestaat voor minstens de helft uit gerecyclede, natuurlijke leervezels. Dat maakte het bedrijf bekend.

Met het gebruik van het duurzame materiaal, hoopt Nike het leerafval dat tijdens het productieproces van schoenen wordt geproduceerd, flink terug te dringen. Normaal gezien belandt daarbij zo’n 30 procent van de koeienhuid bij het afval.

“De aarde is de grootste speeltuin van de atleet, dus een van onze grootste kansen is om doorbraakproducten te creëren terwijl we onze planeet beschermen,” zegt Hannah Jones, chief sustainability officer van Nike. “Nike Flyleather is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat atleten altijd een plek hebben om van sport te genieten.”

Om de leerverspilling terug te dringen, verzamelt Nike afgedankte stukken leer bij looierijen en verwerkt deze vervolgens tot vezels. De gerecyclede vezels worden gecombineerd met synthetische vezels, waarna het materiaal wordt afgewerkt en op een rol wordt gesneden. Dat verbetert volgens het sportlabel de efficiëntie, wat zorgt voor minder leerafval. Voor dit proces is tevens 90 procent minder water nodig en is de CO2-uitstoot 80 procent lager, zo stelt het bedrijf.

De Flyleather schoen is volgens Nike daarnaast 40 procent lichter en vijf keer sterker dan schoenen van normaal leer. De eerste schoenen die zijn gemaakt van het duurzame leer, waaronder de witte Nike Flyleather Tennis Classic, zijn verkrijgbaar via de webshop van het merk.

Beeld: Nike

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN