• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Noorwegen: alle bontfokkerijen moeten gesloten zijn in 2025

Noorwegen: alle bontfokkerijen moeten gesloten zijn in 2025

Door May-Anne Oltmans

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Als eerste Scandinavische land heeft Noorwegen, ironisch genoeg ooit één van de belangrijkste producenten van vossenbont, zich tot doel gesteld om alle vossen- en nertsenfokkerijen in het land te sluiten voor 2025. De belofte is gedaan door de Noorse minister-president Erna Solberg, berichten diverse media.

Het initiatief voor de ban op de fokkerijen komt van de Liberale Partij, en de conservatieve partij van Solberg is akkoord gegaan om zo haar minderheidskabinet uit te kunnen breiden. Noorwegen is hiermee het veertiende Europese land dat een ban invoert op de bontindustrie.

Dierenrechtenactivisten hebben zeer verheugd gereageerd op het nieuws. “Dit is een geweldige overwinning in de strijd om de bontindustrie in Europa aan banden te leggen,” reageerde Anima campagnemanager Thorbjørn Schiønning tegenover The Telegraph.

Toch is niet iedereen lovend over de maatregel. “We zijn diep geschrokken,” stelde Guri Wormdahl, woordvoerster van de Noorse Vereniging voor Bontfokkers. Wormdahl benadrukte dat de ban op bont economische gevolgen zal hebben omdat deze industrie het land jaarlijks een miljoenenomzet oplevert en werkgelegenheid biedt aan 400 personen. Volgens Sveinung Fjose, werkzaam bij een Noors consultancy kantoor, valt het echter wel mee met die economische impact. “Het is geen erg lucratieve business in Noorwegen, en het zou de nationale economie dan ook niet heel erg schaden wanneer de bontindustrie wordt ontmanteld.”

Beeld: Pexels

Bont
dierenrechten
Noorwegen