• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • O My Bag wint Sustainable Leather Award

O My Bag wint Sustainable Leather Award

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Duurzaam tassenmerk O My Bag heeft de allereerste Sustainable Leather Award gewonnen. De jury reikte de prijs donderdag tijdens de landelijke bijeenkomst ´Grensverleggers in de leersector´ uit aan oprichtster Paulien Wesselink. De prijs, een geldbedrag van 5000 euro, gaat naar de producenten in India.

O My Bag brengt al enige tijd duurzame tassen op de markt en werkt daarvoor met ecologisch gelooid leer van Indiase producenten. Al snel na de oprichting in 2010 werd het merk een succes. Naast haar positieve bijdrage aan duurzame leerproductie in lagelonenlanden, vond de jury, bestaande uit onder andere leeradviseur Ralph Arbeid en duurzame modespecialist Marieke Eyskoot, het groeiende commerciële succes een belangrijke reden om de prijs aan O My Bag toe te kennen. “Daarmee heeft het bedrijf veel impact. Door goed te communiceren via social media, creëert het merk bewustzijn. O My Bag probeert zich continu aan te passen aan de wens van consumenten en schept daarmee ook meer vraag naar duurzaam leer,” vertelt Frank Tilstra, woordvoerder van MVO Nederland. De andere genomineerden voor de award waren tassenmerk Myuze en chemiebedrijf Stahl.

De prijs gaat naar producenten in India

O My Bag besteedt veel aandacht aan de arbeidsomstandigheden van haar leerproducenten. Tweemaal per jaar brengt het merk een bezoek aan de Indiase producenten om met eigen ogen te zien hoe de arbeidsomstandigheden zijn. Volgens Josje van Kempen, communicatiemanager van O My Bag, is die persoonlijke band belangrijk om een positief verschil te maken.

Het tassenmerk neemt haar leer af bij de leerlooierij van Patrick Lee in Calcutta, India. De duurzame leerproducent gebruikt geen chemicaliën en let op hoe hij met energie, afvalwater en personeel omgaat. Volgens Wesselink is Lee erg gelukkig met de prijs: “We hebben van tevoren samen met hem nagedacht over het winnen van de award. Lee is vooral blij dat zijn verhaal nu verder wordt verteld.”

Het gewonnen geldbedrag van 5000 euro gaat dan ook naar de leerlooierij van Lee. “Met het geld willen we een kleinere looidrum - een vat om leer in te looien - kopen. Op dit moment werken onze producenten in India niet efficient. Klanten bestellen in kleine hoeveelheden, terwijl alleen met grote vaten gewerkt kan worden. Dat kunnen we niet classificeren als ecologisch leer. Met de kleinere vaten worden klanten op een verantwoorde en efficiente manier bediend,” vertelt Wesselink. Niet alleen de klanten en producenten, maar ook O My Bag zelf heeft profijt van de hogere inkomsten die de leerlooier genereert. “Daarmee kunnen we samen met Lee verder investeren in het ontwikkelen en verbeteren van ecologisch leer,” vertelt Van Kempen aan FashionUnited.

De Sustainable Leather Award is een initiatief van onder meer Hivos/Stop Kinderarbeid en MVO Nederland. Met de prijs willen ze aandacht vragen voor onder andere diervriendelijke veeteelt, de strijd tegen kinderarbeid, verbeterde arbeidsomstandigheden, milieuvriendelijker looimethoden en biologisch afbreekbaar leer. De Sustainable Leather Award wil koplopers in duurzaamheid belonen voor hun inspanningen.

Duurzame mode
O MY Bag
sustainable leather award