• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Off Schedule officieuze start AIFW

Off Schedule officieuze start AIFW

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Het was de officieuze start van de Amsterdam International Fashion Week. Afgelopen vrijdag (20 juli) vond Off Schedule plaats in Hotel Krasnapolsky in Amsterdam. De tweede editie, voor het eerst in samenwerking met de vakbeurs Modefabriek. Het was vooral groots aagepakt.

'Where fashion meets underground', zoals Off Schedule -onderdeel van de Laundry Days, het publiekelijk toegankelijke programma van AIFW- beschreven wordt. De eerste editie -in januari- vond plaats in de Koepelkerk, maar deze ruimte bleek te klein. Nu werd gekozen voor Krasnapolsky. Modefabriek event director Annelies Tjassens: "De Modefabriek is naast een staalkaart voor de internationale modewereld, sinds jaar en dag een platform voor jong designtalent. Tijdens Off Schedule besteden we aandacht aan tien 'must-see' modemerken die op het punt staan om door te breken bij het grote publiek."

De avond begon met de Imprint Col lection, part 2 van Elisa Marchesini, voormalig student van de Gerrit Rietveld Academie. Het eerste deel van de collectie was al gepresenteerd tijdens de Mode Biënnale in Arnhem. De collectie toont het vluchtige en vergankelijke van de mode. Ze liet de witte kledingstukken inspuiten met zwarte verf. Marchesini legt met deze collectie de sociale structuren van de mode op een eigen manier bloot. Ze wil niet alleen de designer zijn, maar ook een ontdekker, op zoek naar het antropologische aspect van mode. "Ik presenteer een witte collectie waarbij de modeshow, als vergankelijk moment, wordt vastgelegd in de kleding zelf. De poses van de modellen op de catwalk worden een zwarte print. Hiermee laat ik zien dat de kleding door de houdingen van de modellen wordt afgemaakt." Marchesini was ook gevraagd voor het reguliere programma van de Fashion Week, maar had geen belangstelling: "Tijdens Off Schedule kan ik mijn eigen ding doen."

De tweede show was van Merel Boers, cum laude afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie. In 2006 won ze de BLVD-prijs met haar collectie a journey to Miss Blackbirdy's world en in januari 2007 sleepte ze de Lançome Col our Design Award voor Modern Feminity in de wacht. Tijdens Off Schedule kwam ze met een collectie Engage die ze samen met haar vriend, ontwerper Chester Griët maakte. Het is een flirterige collectie. Acht outfits tonen een liefdesverhaal, waarbij Boers en Griët zich lieten inspireren door hun liefde voor illustratie, grafische vormen en elkaar. Boers: "De stoffen ontwerp ik zelf. Meestal begin ik met een tekening, daaruit komt een print en als laatste volgt de vorm van het kledingstuk."

Andere shows waren van het duo Brigette Hendrix en Jolanda van den Broek (And Beyond), Daisy van den Bosch (Days), Kim Leemans en Merel Wicker (LEW), Tosca Soraya, Andrea Otin Caro, Haitze Spaanenburg en Emily Hermans.

AIFW
Amsterdam International Fashion Week
Off Schedule