• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Omzetdaling in januari 2005

Omzetdaling in januari 2005

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Het nieuwe jaar heeft de modedetaillist, ondanks de uitverkoop, nog niet de gehoopte omzetstijging kunnen geven. Ook in januari stonden de omzetten weer onder druk. De winkels in de modedetailhandel zagen de omzet gemiddeld met 2,10% dalen.

De omzetdaling deed zich, in tegenstelling tot voorafgaande maanden, in vrijwel alle segmenten voor. Hierbij kregen meerdere segmenten flinke omzetdalingen te verwerken. Zo zag de detaillist in de herenmode de omzet met gemiddeld 6,10% dalen, terwijl ook de gemengde winkels de omzet met 5,70% zagen teruglopen. De zwaarste omzetdaling is wederom in de baby/kindermode. Hier daalde de omzet per winkel met gemiddeld 8,80%. Deze daling komt volledig voor rekening van de winkels in het middenprijssegment. De winkels in het midden/hogeprijssegment laten namelijk een gelijke omzet aan vorig jaar zien. Alleen het jeanssegment weet de positieve lijn van 2004 door te zetten door nog eens sterk de omzet te verbeteren ten opzichte van vorig jaar.

De trend van de beter presterende hogere prijsniveaus, ten opzichte van de lagere prijsniveaus, is al meerdere maanden zichtbaar en doet zich ook in januari in ieder segment voor. De consument lijkt zich duidelijk te richten op de 'service' winkels in het midden/hoge prijsniveau of op de 'low-price'-winkels. De winkels in het middensegment zitten hier tussenin en hebben moeite om de consument naar hun winkel te trekken.

Door de dalende omzetten in de maand januari laat de gehele modedetailhandel een gemiddelde daling van 1,30% over de laatste 12 maanden zien. Hierbij zijn de herenmode en de baby/kindermode de minst presterende sectoren en laten de jeans en de gemengde winkels nog omzetstijgingen zien.

Onderstaand de meest actuele omzetpercentages. Deze cijfers geven een indicatie voor de gemiddelden van de verschillende segmenten in de modebranche. Maandomzet t.o.v. vorig jaar januari: Damesmode -0,40% Herenmode -6,10% Jeans 10,30% Gemengd -5,70% Baby / Kindermode -8,80% Lingerie -4,30% Laatste 12 maanden t.o.v. 12 maanden ervoor: Damesmode -1,20% Herenmode -1,30% Jeans 6,90% Gemengd 1,20% Baby / Kindermode -7,80% Lingerie -0,90%.

Mitex Modemonitor