• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Ontwerper Anouk Beckers van JOIN Collective Clothes: “Ik wil geen weerstand tonen maar in oplossingen denken”

Ontwerper Anouk Beckers van JOIN Collective Clothes: “Ik wil geen weerstand tonen maar in oplossingen denken”

Door Marjolein Stormezand

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode |INTERVIEW

Stel dat we het modesysteem openen en het verkennen als een niet-gefixeerde entiteit, als een systeem waaraan iedereen op een eigen speelse manier kan meedoen. Dat mode iets is wat we samen maken. Wat gebeurt er dan? Met deze vragen in het achterhoofd begon ontwerper Anouk Beckers het project JOIN Collective Clothes. Het project gaat zaterdag officieel van start in de boekenwinkel San Serriffe in Amsterdam. Tevens wordt die dag de website gelanceerd. FashionUnited belde met de initiatiefnemer en voelde haar aan de tand aangaande het project.

Wat houdt het project JOIN Collective Clothes in?

Anouk Beckers: ”JOIN Collective Clothes draait om het samen ontwerpen en maken van kledingstukken. JOIN Collective Clothes is een modulair kledingsysteem dat uitgaat van vier verschillende vormen: J = top deel, O = mouw deel, I = broek deel, N = rok deel. Met grafisch ontwerper Beau Bertens heb ik een handleiding ontworpen die uitlegt hoe het systeem werkt. Deze is voor iedereen toegankelijk, zowel als geprinte publicatie als downloadbare versie via de website. Met de handleiding nodigen we iedereen, overal ter wereld, uit deel te nemen aan het project. Al deze uitkomsten samen vormen een collectieve kledingserie. Bij het project is ook een groep Nederlandse ontwerpers betrokken die samen met mij en de deelnemers nieuwe vormen van samenwerken in de mode onderzoeken.”

Hoe is het idee voor JOIN Collective Clothes ontstaan?

"Het idee om een open source modulair kledingsysteem te starten kwam na het afronden van mijn afstudeerwerk ‘A Garment to Unravel’ aan de Gerrit Rietveld Academie. Na mijn onderzoek naar modulariteit in kleding wilde ik een stap verder gaan. Waarom niet een systeem maken waarin ik niet de ontwerper van deze stukken ben, maar iedereen ontwerper is?”

”Ik ben opgeleid als textiel- en modeontwerper, maar heb me nooit comfortabel gevoeld mezelf modeontwerper te noemen. Dit komt door mijn idee van wat mode betekent en hoe mode gepresenteerd wordt. Mode betekent letterlijk: tijdelijk, voorbijgaand gebruik in kleding, manieren, uiterlijk: in de mode zijn. De algemene focus lijkt tegenwoordig te liggen op vernieuwing en het idee dat iets nieuw moet zijn om ook waardevol te zijn. Mode gaat hierdoor niet langer over de manier waarop waarde wordt gecreëerd, hoe we met elkaar omgaan en hoe dit zich verhoudt tot de wereld waarin we leven, maar over het consumeren van de laatste trends.”

”Het is wel belangrijk om te vermelden dat het mij met dit project niet gaat om het bekritiseren van het fast-fashionsysteem. Je zou eerder kunnen zeggen dat ik reageer op het systeem. Ik wil geen weerstand tonen maar in oplossingen denken.”

Wat is het doel van JOIN Collective Clothes?

”Samenwerken. En een sociale vorm van mode opzetten. Omdat echt iedereen kan deelnemen aan het project, hoop ik dat er een cross-over van disciplines ontstaat. Het is een heel toegankelijke manier om bewustzijn over kleding te creëren, om samen te onderzoeken hoe kleding wordt gemaakt en hoe waarde ontstaat.”

De laatste workshop is in november 2019, tijdens Fashionclash Festival in Maastricht. Wat gebeurt er wanneer het project eindigt?

”De resultaten van de workshops en de contributies van de Nederlandse ontwerpers worden samen gepresenteerd. Mijn droom is dat deze werkwijze op zichzelf kan staan en andere mensen met het idee verder gaan. Deze workshops zie ik eerder als het begin van een nieuwe werkvorm die in de toekomst nog veel verder kan worden ontwikkeld.”

Na de lancering in Amsterdam worden er nog zes workshops gegeven in De Appel, Amsterdam, op 1 juni 2019, op 7 juli in Capsicum Amsterdam, gedurende de maand juli in museum Arnhem, in september in het Casco Art Institute in Utrecht, in oktober tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven en tot slot in november tijdens Fashionclash Festival 2019 in Maastricht. Geïnteresseerden voor de workshops kunnen zich inschrijven via hello@joincollectiveclothes.com.

Beeld: JOIN Collective Clothes

Anouk Beckers
Beau Bertens
JOIN Collective Clothes
modelaire mode
modulair modesysteem