• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Ontwerpwinkel viert eerste lustrum

Ontwerpwinkel viert eerste lustrum

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

NieuweOntwerpers.nl bestaat vijf jaar. De stichting biedt beginnende modeontwerpers de mogelijkheid om hun collecties te koop aan te bieden. Ontwerpers huren een kledingrek in het winkelfiliaal in Rotterdam en vinden zo een weg naar de consument zonder hoge investeringen.

In de winkel vlakbij de hippe Witte de Withstraat in Rotterdam hangen zo'n vijftien kledingrekken aan ijzeren kettingen aan het plafond. De ontwerpen hebben allemaal een totaal verschillende, eigen stijl. Ze zijn een kleine kledingwinkel op zich. Eén ding hebben de kledingstukken gemeen: ze zijn vervaardigd door pas afgestudeerde en zich vestigende modeontwerpers.

Oprichter Dick van der Vlies kwam vijf jaar geleden op het idee de modewinkel te openen omdat hij zag hoe de kledingcollecties van net afgestudeerde ontwerpers meteen uit het zicht verdwenen. Van der Vlies: ,,Ik wilde ervoor zorgen dat startende ontwerpers zichtbaar blijven nadat zij hun eindexamencollectie hebben gepresenteerd. Bij NieuweOntwerpers.nl hoeft maar een kleine investering te worden gedaan. Voor een maandelijks huurbedrag krijgen ontwerpers ongeveer een vierkante meter in de winkel ter beschikking. Het bedrag kunnen zij voor een deel terug verdienen door een halve dag in de winkel te staan."

In de loop van haar vijfjarig bestaan heeft de stichting bekendheid verworven bij alle mode opleidingen. En het zijn niet alleen pas afgestudeerden die hun weg vinden naar NieuweOntwerpers.nl. Van der Vlies: "Je ziet een tendens dat ontwerpers die al vijf of zes jaar geleden hun diploma haalden nu ook weer iets voor zichzelf willen."

Voor veel ontwerpers is NieuweOntwerpers.nl een eerste aanraking met de commerciële kant van de mode. Ze bepalen zelf de prijzen van hun producten, maar krijgen daarbij advies van de stichting. Van der Vlies: ,,Ontwerpers zien dat ze rekening moeten houden met wat voor klanten interessant is. Als je een hele collectie maakt in maat 34 en 36 dan is er maar een hele kleine groep die de producten zou kunnen kopen." Ook kan NieuweOntwerpers.nl dienst doen als opstap naar een eigen zaak. Zo timmert de jonge ontwerpster Emily Hermans behoorlijk aan de weg met haar plannen voor een winkel in Eindhoven.

Voorschriften voor expositie en verkoop in de winkel van NieuweOntwerpers.nl zijn er niet. Van der Vlies: ,,Het enige criterium is dat de producten van goede kwaliteit zijn. En we willen natuurlijk geen customized vintage. Het moeten eigen ontwerpen zijn. NieuweOntwerpers.nl tilt design naar een hoog niveau, zonder hoogdrempelig te worden."

NieuweOntwerpers.nl