• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Ook Tesco weigert Oezbeeks katoen

Ook Tesco weigert Oezbeeks katoen

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Tesco heeft zijn leveranciers gevraagd geen Oezbeekse katoen meer te gebruiken. Het bedrijf deed dat verzoek afgelopen maand schriftelijk in een brief aan alle leveranciers. Oezbeekse katoen raakte in opspraak na een reportage van de Britse BBC-journalist Simon Ostrovsky waaruit bleek dat er in Oezbekistan kinderen gedwongen worden om mee te werken op katoenplantages.

In de brief noemt Terry Green, Ceo van Tesco Clothing, de gedwongen kinderarbeid "onacceptabel." Ook doet hij het verzoek om de transparantie te verbeteren. Soortgelijke acties werden ook genomen door H&M en C&A die eveneens geconfronteerd werden met hun gebruik van Oezbeeks katoen. C&A-woordvoerder Edwin Fafié gaf toen al aan dat C&A al zijn toeleveranciers had verzocht geen katoen uit Oezbekistan meer te gebruiken.

Kristina Stenvinkel, communicatiemanager van H&M in Zweden, meldde dat een boycot lastig was omdat de katoen niet eenvoudig te traceren is en trad in gesprek met Unicef en het Better Cotton Initiative. De Oezbeekse katoenindustrie is geheel in handen van de staat. Katoen is een van de belangrijkste exportproducten van het land, maar maakt wereldwijd slechts vier procent uit van de totale katoenproductie. Uit het onderzoek van de journalist bleek dat producten waarin dit katoen verwerkt is, wordt afgenomen door onder meer H&M, C&A en Wibra.

Tesco