• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Oprichtster Anna Scott: ‘Een nieuw bedrijf starten is moeilijk maar heel leuk’

Oprichtster Anna Scott: ‘Een nieuw bedrijf starten is moeilijk maar heel leuk’

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more
Mode|INTERVIEW

Ze verloor Anna Scott, zo zegt ze zelf. Nicole Hoefsmit stond 13 jaar aan het hoofd van het merk Anna Scott –vernoemd naar het personage uit de Notting Hill-film-, met meer dan 1.500 verkooppunten in 15 Europese landen. Vorig jaar ging het merk mee in het faillissement van United Fashion Group. Inmiddels is ze een nieuw modemerk gestart. FashionUnited sprak met Hoefsmit over het faillissement en verlies van Anna Scott en het starten van haar nieuwe bedrijf ‘Breizh World’, dat zich richt op de iconische Bretonse streep.

In 2014 ging de United Fashion Group failliet, waar Anna Scott onder viel. Wat gebeurde er precies?

“United Fashion Group was Anna Scott. Ik zag het faillissement een klein jaar van te voren aankomen en ik ben in die tijd al met investeerders bezig geweest om een snelle doorstart te realiseren. Maar het is niet gelukt. Uiteindelijk kregen we een curator toegewezen. Ik vond het heel heftig, alles wat ik in jaren had opgebouwd was ineens weg. Ik heb toen even flink gehuild en daarna was het van ‘dit is het en nu weer door’.”

De doorstart van Anna Scott werd gerealiseerd met de nieuwe eigenaren Stefan van Schooten en Liselotte Filippo. Waarom realiseerde jij geen doorstart?

“Er waren verschillende partijen geïnteresseerd. We hadden al een prognose en een nieuw bedrijfsplan gemaakt. Ik heb zelf ook een bod gedaan, maar de curator heeft voor de andere partij gekozen. De doorstart verdiende geen schoonheidsprijs. Maar daar wil ik verder niet teveel over zeggen.”

Hoe voelde dat voor jou?

“Ik vond het heel pittig. Je biedt ergens op, en toen heb ik verloren. Maar uiteindelijk heb ik het wel snel afgesloten.”

Na het faillissement heb je twee maanden rust genomen, wat heb je in die tijd gedaan?

“Geen idee eigenlijk. Rust genomen om alles te verwerken denk ik.”

Wanneer begon het te kriebelen om een nieuw bedrijf te beginnen?

“Een half jaar voor het faillissement van Anna Scott al. Bij Anna Scott verkochten items met Bretonse strepen heel goed. Maar ik kon zelf geen mooie klassieke Bretonse trui vinden. Het zo’n mooie klassieker en toen ben ik er steeds meer onderzoek naar gaan doen.”

Hoe ontstond het idee voor Breizh World?

“Bij mijn onderzoek ben ik gaan googlen naar de geschiedenis van de Bretonse trui en ik raakte gegrepen door de rijke historie en iconische status. Napoleon, de vissers, de 21 strepen, Picasso, Chanel, Curt Cobain, Brigitte Bardot horen allemaal bij de geschiedenis van deze streep. Daarna ben ik naar Bretagne gegaan om meer over de Bretonse streep te weten te komen. Het schijnt dat ieder dorp een eigen Bretonse streep heeft, maar daar heb ik tot op heden geen bewijs voor gevonden.”

➖ PICASSO and his iconic stripes #iconicstripe #icon #iconic #artist

Een foto die is geplaatst door BREIZH WORLD (@breizhworld_official) op

Hoe heb je het bedrijf verder opgezet?

“Ik kwam erachter dat iedereen de Bretonse streep wel draagt, maar dat er geen platform is waar je deze klassieker kunt kopen. Toen ben ik gaan kijken of een nieuw bedrijf in zo’n niche haalbaar was. Ik ben met veel andere webshopeigenaren gaan praten. Alle mensen die ik heb gesproken waren zo aardig om al hun kennis te delen. Iedereen zei: ‘ja tuurlijk, kom maar langs’. Dat is echt leuk, ik heb zoveel geleerd. Ik heb ook een Google Analytics-training gevolgd. Daarna ben ik een plan gaan uitwerken. Ik wilde echt een bedrijf opzetten dat werkt in de ‘nieuwe economie’. Dat betekent dat ik overal ter wereld vanaf mijn laptop kan werken en alles kan aan sturen. Het plan is gericht op multichannel, dus een mix van digital, wholesale en retail, en ik ben op zoek ben naar collabs.”

Met welke insteek wil je dit merk in de markt zetten?

“Ik heb het merk bewust buiten ‘het nautische’ gehouden, het gaat om de Bretonse streep. Ik wil dat dit een mooie klassieker wordt. Eigenlijk hoop ik dat mensen op feestjes tegen elkaar zeggen: ‘voor een Bretonse streep moet je bij Breizh World kijken’.”

Hoeveel mensen werken er nu bij Breizh World?

“Ik doe nu alles zelf.”

Waar komt de naam Breizh World vandaan?

“Breizh is Bretonse woord voor Bretagne. In deze Franse streek spreekt men een eigen taal, vergelijkbaar met het Fries in Nederland.”

Wat kan je vertellen over de collectie?

“Er komen elk seizoen nieuwe modellen bij. De trui met de 21 strepen verkoopt het hardst. Ik heb truien voor dames en heren, en in de zomer komen daar ook nog T-shirts en katoenen truien bij. De truien die nu in de collectie zitten zijn gemaakt van merinowol; dat is fantastisch materiaal. Het is fijn thermo-spul; het koelt en verwarmt. De herentrui kost 139 euro en de damestrui 129 euro. In de komende seizoenen kunnen we nog eindeloos variëren in nieuwe modellen: dikke en dunne strepen, enzovoorts.”

Waar wordt de collectie geproduceerd?

“De truien worden gemaakt van Italiaans garen, maar de productie vindt plaats buiten Europa. Maar ik wil de productie wel naar Europa gaan halen. Uiteindelijk wil ik een volledig Europees product op de markt hebben.”

Hoe staat het nu met de verkooppunten?

“De verkoop gaat nu via de webshop. Verder wordt Breizh World verkocht bij Van Dijk in Waalwijk en worden de medewerkers van Stella Maris gekleed in Breizh. In februari opent de winkel X Bank, een nieuw platform voor mode, kunst en design, en tevens onderdeel van de tweede vestiging van W Hotel in Amsterdam. Daar wordt Breizh World ook verkocht.”

De webshop is nu anderhalve maand open; hoe gaat het met de online verkoop?

“Het begint net te lopen. Vooral mannelijke klanten kopen een trui, en dan meteen nog een. Er moet nog veel meer bijkomen in de webshop, maar soms realiseer ik me ineens dat ik nog maar anderhalve maand online ben, en dan ben ik heel blij met het resultaat tot nu toe.”

Hoe zijn de reacties op Breizh World tot nu toe?

“De mensen die ik spreek zijn superenthousiast. Dat is heel cool en tof. Toen ik met het plan voor Breizh World bezig was, reageerden drie verschillende mensen ‘goh, dat het er nog niet is’. En dat is eigenlijk het mooiste compliment. Veel merken doen de Bretonse streep ‘erbij’, maar ik doe alleen Bretonse streep.”

Wat staat er voor de komende tijd op de agenda?

“Ik ben nu druk bezig met de zomercollectie, en natuurlijk komt kerst eraan. Daarnaast wil ik alles uitbreiden; wholesale en online. De website is in vier talen opgezet.”

Waar zou je over een á vijf jaar willen staan met Breizh World?

“Over een jaar wil ik in Nederland een stevige voet aan de grond hebben. Online loopt dan goed, en ik wil met zeker tien retailers samenwerken. Daarnaast wil ik langzaam in andere landen opstarten. Over vijf jaar hoop ik ook eigen winkels op vliegvelden te hebben, dat zou heel mooi zijn.”

Terugkijkend op je tijd na Anna Scott: hoe moeilijk was het om weer opnieuw te beginnen?

“Heel moeilijk. Maar het is zo leuk! Ik vond het begin heel pittig en had dezelfde twijfels als iedere ondernemer: ‘zou het wel lukken?’ De bevestigende reacties hebben me gesterkt, en ik leer ontzettend veel van alle nieuwe dingen die op mijn pad komen.”

Wat ga je anders doen dan bij Anna Scott?

“Ik geloof niet meer in ‘bulk-collecties’, maar meer in mooie basics. Ik ga minder in seizoenen denken, maar meer in één of twee nieuwe artikelen per maand.”

Beeld: Breizh World


ANNA SCOTT
breizh world