• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Oscar Suleyman wint eerste Fur Innovation Award

Oscar Suleyman wint eerste Fur Innovation Award

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Donderdag 20 februari 2003 ontving het ontwerpersduo Oscar Suleyman de 'Fur Innovation Award 2003' in Sociëteit Baby te Amsterdam uit handen van juryvoorzitter Frans Molenaar. De prijs is bestemd voor de ontwerper die bont op de meeste vernieuwende manier integreert in de collectie voor de aankomende winter. De award werd dit jaar voor het eerst uitgereikt.

Het gebruik van bont in de mode-industrie stuit veel mensen al jaren tegen de borst. Hoe vaak wordt er tijdens de grote shows wel niet geprotesteerd tegen het gebruik van bont? De Volkskrant suggereerde onlangs dat de 'last-minute'-uitnodiging voor de uitreiking van de Fur Innovation Award en de geheimzinnigheid omtrent deze uitreiking tot doel had anti-bont demonstranten op een afstand te houden. "En met succes. Bij Sociëteit Baby was geen activist te bekennen", aldus de Volkskrant.

Ontwerper Julien MacDonald gebruikte in zijn laatste collectie ongebruikelijk veel leer en bont. Anti-bont demonstranten bestormden de catwalk tijdens zijn show - aangemoedigd door sterren als Christina Aguilera en Pink. Volgens MacDonald waren zijn jassen slechts gemaakt van konijnenbont en afvalprodukten van de vleesindustrie - volgens de ontwerper geen reden tot protest.

De 'Fur Innovation Award' is een initiatief van het Nederlands Bont Instituut. Voorzitter Henk Morsink: 'De integratie van bont en mode is inmiddels voltooid. Een indrukwekkende lijst van designers, internationaal en nationaal, verwerkt bont in zijn creaties. Vanzelfsprekend behoeft deze ontwikkeling telkens nieuwe impulsen. De introductie van deze nieuwe mode prijs was daarom een logische stap."

Frans Molenaar, voorzitter van de jury was erg te spreken over de ontwerpen: "Alle collecties waren van een bijzonder hoog niveau. De collectie Oscar Suleyman sprong er uit door het minimalistische gebruik van bont met maximaal effect." Winnaar Oscar Raaymakers: "We hebben reeds verschillende keren met bont gewerkt. Met deze collectie hebben we een nieuwe stap gezet in het goed gebruik maken van de bijzondere eigenschappen van dit materiaal."

De twee jonge modeontwerpers Oscar Raaijmakers en Süleyman Demir werken onder de naam Oscar Suleyman samen sinds 1996. Zij volgden gelijktijdig de opleiding modevormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem, waar zij in 1996 afstudeerden. Tijdens hun opleiding liepen zij stage bij o.a. Frans Molenaar Couture (Amsterdam), Vivienne Westwood (Londen) en Ravage styling-agency (Parijs). In 1998 werden zij toegelaten op het Fashion Institute Arnhem.

Steeds meer beroemdheden protesteren openlijk tegen het gebruik van bont. Sophie Ellis Bextor poseerde vorig jaar in een schokkende anti-bont campagne voo PETA. Ontwerpster Stella McCartney, actrice Alicia Silverstone en Pamela Anderson gingen haar reeds voor. De nieuwste rage onder beroemde bonthaters? Kettinkjes met de letters FF eraan: "Fur Free". Veelgezien tijdens de Grammy Awards, onder andere om de nek van Fran Drescher en Tatum O'Neill.

Bont