• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Patrick Grant op Pure London: Strikte voorschriften zijn nodig om de industrie ‘op te schonen’

Patrick Grant op Pure London: Strikte voorschriften zijn nodig om de industrie ‘op te schonen’

Door Huw Hughes

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

“Mode is zo’n rommelig, overmatig consumptiemodel dat we de vreugde ervan zijn kwijtgeraakt, en we samen een manier moeten vinden om die vreugde terug te vinden.” Het is de uitspraak van de Britse modeontwerper Patrick Grant. De eigenaar van de Londense kleermaker Norton & Sons sprak tijdens Pure London over zijn zorgen rondom de fast fashion industrie.

Eén van de gevolgen van overconsumptie, is volgens Grant dat winkels niet langer basisartikelen van goede kwaliteit aanbieden. Daarnaast vindt Grant het een zonde dat kledingstukken niet meer in eigen land, maar in lageloonlanden worden geproduceerd. “Waarom moeten we het ergens anders laten doen, terwijl we de capaciteit hebben om het hier te maken, en om te investeren in de technologie om de productie op snelheid te brengen.”

Als mogelijke oplossing refereert hij naar de aanbevelingen die Environmental Audit Committee onlangs deed. De organisatie introduceerde mogelijke maatregelen voor verbeterde milieu- en arbeidspraktijken, waaronder een 1p-heffing op ieder uit het buitenland ingevoerd kledingstuk om recycling te stimuleren. De Britse overheid wees deze initiatieven af.

“Ik denk dat het comité niet ver genoeg is gegaan,” aldus Grant, die suggereert dat er striktere voorschriften moeten komen om de industrie ‘op te schonen’. Daaronder vallen volgens Grant minimumprijzen voor kleding en duidelijke etikettering. Als voorbeeld refereert hij naar kleding gemaakt van synthetische stoffen. “Ik denk dat alles wat we kopen dat van plastic is gemaakt, gelabeld moet worden als plastic. Omdat consumenten niet weten wat polyester, acryl en nylon precies zijn, moeten plastics worden geëtiketteerd.” Volgens Grant zullen consumenten dan wel twee keer nadenken voordat ze een kledingstuk kopen.

Modevakbeurs Pure London vond plaats van 21 tot en met 23 juli in Olympia, Londen. Ruim 700 modemerken en -ontwerpers waren aanwezig.

Dit artikel verscheen eerder op FashionUnited UK. Vertaling en bewerking vanuit het Engels: Tessa Guntlisbergen.

Beelden: ITE Group

1p
Britse overheid
Environmental Audit Committee
Fast fashion
Overconsumptie
Patrick Grant
plastic
PURE
Pure London
TRADEFAIRSEASON