• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Pinterest: dit zijn de meest gezochte modetermen in de wereld

Pinterest: dit zijn de meest gezochte modetermen in de wereld

Door Céline Vautard

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Met meer dan 600 miljoen borden en meer dan 21 miljoen modefoto’s is Pinterest één van ‘s werelds meest populaire platforms om mode-inspiratie op te doen en de trends te volgen. “Pinterest is een heel internationaal platform. Wanneer je naar iets zoekt, krijg je resultaten voorgeschoteld uit verschillende landen. Het is een paspoort om modetrends aan de andere kant van de wereld te bekijken,” aldus Larkin Brown, modeontwerper en onderzoeker, tegenover FashionUnited. Maar waar zoeken mensen eigenlijk naar? De visuele zoekmachine onthult: dit zijn de 11 meest gezochte modetermen in elf landen (tussen januari en juli 2018).

Verenigde Staten

Jurken winnen aan populariteit in de Verenigde Staten, zo demonstreren de cijfers. De zoekterm ‘’jurk’’ is maar liefst 102 procent gegroeid op Pinterest. Ook opvallend is dat Amerikaanse vrouwen hun stiletto’s massaal aan de wilgen hangen en gaan voor meer comfort: naar blokhakken werd 333 procent vaker gezocht.

Duitsland

Het Duitse merk Birkenstock maakt een comeback in het thuisland: de kurken sandalen lieten tussen januari en juli een groei zien van 840 procent. Duitsers zijn ook groot liefhebber van de Bretonse streep. Het aantal zoekopdrachten naar deze print nam in Duitsland met 212 procent toe.

Frankrijk

Wikkeljurken zijn helemaal hip onder Franse vrouwen: ze zochten samen maar liefst 262 procent vaker naar dit kledingstuk op Pinterest. De Franse influencer Jeanne Damas wiens label Rouje verschillende wikkeljurken in de collectie heeft, kan daar een bijdrage aan hebben geleverd. Ook jumpsuits blijken geliefd, getuige de 58 procent groei die Pinterest rapporteerde voor deze term.

Groot-Brittannië

Britse vrouwen zijn gevallen voor jurkjes met knoopjes: het aantal zoekopdrachten voor buttoned dress groeide met 96 procent tussen januari en juli. De fashionistas aan de andere kant van het kanaal laten zich graag inspireren door de koninklijke familie, met name door Kate Middleton en Meghan Markle. Ook hoofddoeken zijn een populair item onder de Britten (stijging van 157 procent).

Spanje

Wanneer het op jurken aankomt, geldt voor Spaanse vrouwen dat langer zeker beter is! De zoekterm maxi dress groeide met 377 procent op Pinterest. Daarnaast stelt het platform dat denim steeds meer concurrentie krijgt van witte broeken. Spaanse Pinterest gebruikers zochten 392 procent meer op ‘’witte broek’’.

Inspiratie uit Azië

Frankrijk is en blijft een grote inspiratiebron voor modemeisjes van over de hele wereld, maar ook Zuid-Korea en Japan trekken steeds vaker de aandacht. Wereldwijd werd 94 procent vaker gezocht naar Koreaanse streetstyle. Daarnaast blijken Pinterest gebruikers ook uitermate geïnteresseerd in Japanse kimono’s (stijging van 121 procent), schorten (stijging van 46 procent) en borduursels (stijging van 151 procent).

”In het verleden werd mode voornamelijk geïnspireerd door de Westerse cultuur. Het is interessant om te zien dat het Westen nu juist elementen uit de Aziatische modecultuur ontleent,” zegt Alisa Ueno, één van de bekendste influencers uit Japan, tegen FashionUnited. “Ik moedig deze trend zeker aan, omdat het meer de aandacht vestigt op onze cultuur en manier van leven,” voegt ze toe.

Japan

Als Westerse consumenten op zoek gaan naar kimono’s, hoe zit dat dan met de Japanners die op Pinterest zitten? Het antwoord is: baggy broeken. Volgens Pinterest nemen Japanse vrouwen afscheid van hun skinny’s en gaan ze voor een lossere pasvorm. Naar deze term werd 60 procent vaker gezocht. Daarnaast zijn de Japanners gek op platte, comfortabele sandalen; de interesse naar dit item steeg op Pinterest met 645 procent.

Zuid-Afrika

Zuid-Afrikaanse Pinners zijn gek op laarzen (stijging van 567 procent). Bovendien halen ze ook inspiratie uit een klassiek Frans item: de baret. Deze zoekterm werd tussen januari en juli maar liefst 850 procent meer opgezocht in Zuid-Afrika.

Mexico

Wie zegt dat je moet kiezen tussen een jurk en een blouse? Zogenaamde shirt dresses zijn het helemaal in Mexico (stijging van 500 procent). Wat betreft schoenen, stellen Mexicaanse vrouwen comfort voorop. Naar outfits met sneakers werd op Pinterst 76 procent vaker gezocht.

Argentinië

Voor Argentijnse fashionistas draait het allemaal om leren jasjes. Tussen januari en juli werd hier 533 procent meer naar gezocht. Ook chique jumpsuits zijn trendy, zo bewijst de toename van zoekopdrachten van 97 procent.

Brazil

De flared broek beleefde haar hoogtijdagen in de jaren ‘70 en in Brazilië maakt het kledingstuk een heuse comeback (stijging van 146 procent). Ook corduroy mag weer uit de kast getrokken worden. 200 procent meer Braziliaanse Pinterest gebruikers zochten naar kledingstukken van deze stof.

Australië

Tot slot een kijkje down under om te zien wat er in Australië gebeurt. Het antwoord: panterprint! De interesse in deze zoekterm steeg met 110 procent in Australië. Ook witte laarzen zijn hot. Dit item werd 246 procent vaker opgezocht op Pinterest in de eerste zeven maanden van het jaar.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op FashionUnited.fr. Auteur: Céline Vautard. Vertaling en bewerking vanuit het Engels: May-Anne Oltmans

Photos: via Pinterest

Pinterest
Social Media
Street Style
Trends