• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Powervrouwen, elegantie en ruiten: de trends van Milaan Fashion Week

Powervrouwen, elegantie en ruiten: de trends van Milaan Fashion Week

Door DPA

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Milanese ontwerpers promoten een beeld van vrouwen vol kracht en zelfvertrouwen. Is dit het antwoord van mode op #MeToo? Milanese mode krijgt al enige tijd kritiek. Men verwacht meer nieuwe impulsen - omdat de Parijse concurrentie momenteel op een ander niveau opereert. Maar op het gebied van handwerk, materialen en vakmanschap zijn Italiaanse ontwerpers nog steeds onverslaanbaar. En met Alessandro Michele van Gucci hebben ze op zijn minst een revolutionair in hun gelederen.

Na afloop van Milan Fashion Week zal het publiek het volgende nog goed in hun geheugen hebben: Gucci's modellen met replica's van hun hoofd onder de arm, op de catwalk met een nagebootste operatiekamer als decor. En wat nog ontbreekt: de enorme doorbraak van een van de veelbelovende talenten.

De modetrends voor herfst/winter 2018/19 uit Milaan:

Powervrouwen: "Elk van deze vrouwen is een koningin." Dat zei Donatella Versace over haar modellen in de show. Ook Max Mara, Alberta Ferretti en Fendi toonden sterke, zelfverzekerde vrouwen. Twee stilistische kenmerken: zwart leer en opvallende schouders.

Bescherming: Oversized gewatteerde jassen (Moncler, Marco de Vincenzo), vesten in heldere kleuren (Prada), manchetten op de mouw (Cividini): Veiligheid staat hoog in het vaandel bij ontwerpers. Bescherming tegen weer en wind of de gevaren van het dagelijks leven.

Volume: Als je deze trend zou willen vertalen naar een omschrijving die past bij de tijdgeest zou het "de-sexualisering' zijn. Stoffen blijven weg van het lichaam. Maar er zijn ook corsage en bustier-elementen, bij Jil Sander en Versace, bedoeld om balans te brengen in het silhouet (volume).

A post shared by JIL SANDER (@jilsander) on

Ruiten: Gespot in Milaan, zowel op de catwalk als in de showrooms. Van Schotse punkruiten van Versace tot klassieke ruit in de folkinterpretaties van Brunello Cucinelli.

Elegantie: Als zelfs een label dat de neiging heeft meer opzichtig te zijn, zoals Moschino afhankelijk is van Jackie Kennedy, is de elegantie waarschijnlijk terug van weggeweest. Na de sportkleding-hype kunnen kostuums, rokken (lang en met plooien) en goed gesneden blazers weer.

Poncho & Co: poncho’s, capes en stola’s.

Franjes : Een populaire versiering komende herfst/winter. Gezien bij Etro en Cividini.

Kleuren: Warme natuurlijke tinten (bijvoorbeeld bij Salvatore Ferragamo), zo nu en dan sterke signaalkleuren (zoals bij Prada). Het kleurenbeeld van Milaan Fashion Week is veelzijdig. (DPA).

Dit DPA artikel werd eerder gepubliceerd op FashionUnited.de. Vertaling en bewerking: Esmée Blaazer

Foto's: Versace, Prada, Fendi AW18 / Catwalkpictures, Gucci door Dan Lecca

Fall Winter 2018-19
herfst/winter 2018/19
Milan Fashion Week
ready-to-wear fall/winter 2018/19
WOMENSWEARCATWALKSEASON