• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Prijs diamant schiet omhoog

Prijs diamant schiet omhoog

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

's Werelds grootste diamantproducent voorspelt een grote prijsstijging voor diamanten. De Beers, met het hoofdkantoor in Johannesburg, heeft zelf net drie keer achter elkaar de prijzen van diamanten verhoogd. Dit omdat de vraag groter is dan het aanbod. Met de handel in juwelen van diamanten is een bedrag van 57 miljard dollar gemoeid.

Dit jaar steeg de verkoop van diamanten oorringen, halskettingen en andere juwelen met 10%, laat Chaim Even-Zohar, analist van Tacy Ltd., een bedrijf dat zich bezighoudt met advisering aan de diamantindustrie. Deze verkoopstijging was aanleiding voor de De Beers en de Rio Tinto Group, met hun basis in Londen, en andere diamantmijnen om de zoektocht naar diamant op te voeren. "We geloven niet in een tekort aan diamanten, wel in een gunstig klimaat voor diamanten. In ieder geval een klimaat dat zorgt voor een stijging van de prijzen," zegt Lynetti Hori van De Beers. De firma meldde in juli een prijsstijging van 14%. Deze prijsstijging dreef het netto-inkomen op met 26% naar 341 miljoen dollar.

Op 15 november is een tweedaagse conferentie begonnen in Antwerpen. In deze Belgische stad zetelt het grootste centrum op het gebied van diamantbewerking. Hier kwamen diamantproducenten, regeringsvertegenwoordigers, juweliers en handelaren bijeen om het gezicht naar buiten toe van de diamantindustrie te bespreken. De prijzen van diamanten variëren van minder dan 200 dollar tot meer dan 1000 dollar per karaat. De voorspelling is dat de vraag naar diamanten wereldwijd met 50% zal toenemen in het jaar 2010. In dat jaar vertegenwoordigt de diamanthandel wellicht 14 miljard dollar. "Het tekort aan diamanten zal zich waarschijnlijk in 2007 en 2008 openbaren," zegt Even-Zohar. "Wanneer er geen nieuwe mijnen worden aangeboord, zullen de diamantslijpers in Antwerpen door hun voorraad heenraken."

Er wordt ook niet verwacht dat de nieuwe Davi-mijn in Canada, eigendom van Rio Tinto, aan de toenemende vraag zal kunnen voldoen. Amerika staat aan de leiding in de diamanthandel met een aandeel van 55%. Daarna volgt Japan. Omdat wereldwijd landen gemiddeld een economische groei kennen van 3,9%, wordt eveneens een inkomstengroei verwacht en hierdoor meer vraag naar diamanten juwelen. Het is denkbaar dat juweliers niet alle prijsstijgingen kunnen doorberekenen aan de consument, zegt een woordvoerder van Tiffany& Co, een grote juweliersketen met het hoofdkantoor in New York. Zij zagen een verlies van het netto-inkomen met 26% vanwege de prijsstijging van geslepen diamanten.

Ook de in Londen gevestigde Signet Group, eigenaar van Kay Jewelers en de H.Samuel ketens heeft de prijzen verhoogd om de kosten van de inkoop van goud en diamanten te drukken, liet een woordvoerder weten. "Winkeliers moeten aanvaarden dat een diamant een natuurlijk product is. En dat betekent dat de aanvoer hiervan gelimiteerd is," liet een woordvoerder van Rapaport Research, consultancy in Glen Allen, Virginia vorige maand al op een conferentie in New York weten.

diamant