• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Regels en beheer vakantiedagen

Regels en beheer vakantiedagen

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Het lijkt allemaal eenvoudig, maar toch is het registreren en beheren van vakantiedagen bij veel bedrijven een jaarlijks terugkerend probleem. De laatste wettelijke regeling dateert al van 1 februari 2001. Toets uw huidige vakantieregeling aan de huidige wetgeving. Wanneer vervolgens afspraken worden gemaakt over het beheer, bent u verlost van dit jaarlijks terugkerende probleem. De “nieuwe” regels

 

Vanaf 1 februari 2001 is de wettelijke verjaringstermijn van opgespaarde vakantiedagen verlengd van twee naar vijf jaar. Een werkgever mag dus niet meer stellen dat er maximaal 5 dagen mogen worden meegenomen.

De meest voorkomende problemen Beoordeel zelf of de volgende stellingen voor u van toepassing zijn:

* onduidelijkheid over het saldo (begin/eind) * geen richtlijn aanwezig voor “compenseren” extra uren (weekends) * werknemers houden zelf de vakantiedagen bij * geen (tussentijds) inzicht van nog op te nemen uren * In oktober wordt een e-mail verstuurd met het verzoek de dagen op te nemen

Hoe te komen tot een oplossing Wanneer de volgende stappen worden uitgevoerd, heeft u een praktisch en beheersbaar verlofsysteem:

* maak per persoon een vakantiekaart aan * sluit het beginsaldo kort met werknemer (desnoods met handtekening) * aanvraag en toewijzing centraal regelen (of per afdeling) * maandelijks bijwerken van opgenomen uren * totaaloverzicht bijwerken o.b.v. vakantiekaarten per persoon * periodieke afstemming saldo (liefst per kwartaal) * regeling en werkwijze vastleggen in document * communicatie naar werknemers van werkwijze (procedure)

Tip: stuur geen mail met daarin de nieuwe regeling. Mail wordt niet bewaard en nieuwe werknemers hebben deze mail nooit ontvangen.

Kant en klare oplossing Easy Template heeft een Microsoft Excel oplossing ontwikkeld voor het registreren van vakantie-uren. Op de website www.easytemplate.nl/producten/Snip/Snip.htm staat de software beschreven en is het complete pakket voor €10,00 te bestellen.

regels