• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Resultaat modetak Vendex KBB daalt 24%

Resultaat modetak Vendex KBB daalt 24%

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Claudia Sträter best presterende van het concern.

De nettowinst van Vendex KBB is het afgelopen boekjaar uitgekomen op 9 miljoen euro, tegen 202 miljoen in het voorgaande. Dat bleek bij de presentatie van de jaarcijfers van het warenhuisconcern, wat nog mooi winst haalde in een moeilijke markt.

Het resultaat verslechterde vorig jaar van 304 tot 61 miljoen euro. Uit voortgaande activiteiten ging het resultaat in dezelfde periode van 138 naar 73 miljoen euro. VendexKBB gaf geen verwachting voor het lopende boekjaar waarin het in totaal 185 miljoen denkt te investeren. Het bedrijf ziet geen signalen die wijzen op een spoedig herstel van de consumentenbestedingen.

Chief Financial Officer Marcel Smits verlaat zijn post om dezelfde functie uit te oefenen bij KPN. Een opvolger wordt zo snel mogelijk bekendgemaakt, beloofde Vendex KBB. Smits blijft aan tot 1 september. Hij kwam in april 1999 in dienst.

De herstructureringslast bij probleemdochter V&D drukte het resultaat met 80 miljoen euro. Daardoor kwam het totale verlies bij de keten uit op 119 miljoen euro, tegen 59 miljoen het jaar ervoor. Toen werd een bijzondere last van 48 miljoen genomen. Een nieuw directieteam nam in de tweede helft een aantal maatregelen om de verliezen te stoppen. Aan het eind van het boekjaar was daardoor een kostenbesparing bereikt van ruim 50 miljoen op jaarbasis, onder meer door een aanzienlijke reductie van het aantal werknemers.

De formule Hema liet voor het zesde achtereenvolgende jaar een stijging van het resultaat zien. Operationeel ditmaal met ruim 5%. Aanloopverliezen in Duitsland waren wel van negatieve invloed, maar Nederland en in het bijzonder België brachten samen een fors resultaatsprong. Drie testwinkels in Duitsland bleven in omzet achter bij de verwachtingen.

Het chiquere warenhuis de Bijenkorf boekte een onveranderd resultaat. De drie modefilialen ontwikkelden zich uitstekend en boekten in een slechte markt omzetstijgingen.

Fashion De fashion-groep boekte een 24% lager resultaat.

Deze daling komt nagenoeg geheel voor rekening van M&S, die na een uitstekend eerste halfjaar in het tweede halfjaar teleurstellend presteerde. Mede door de vroeg ingezette opruiming van de wintercollectie, kwamen marges en resultaat onder druk te staan. Een aanzienlijke daling van het jaarresultaat was het gevolg. Naar aanleiding van de ontwikkelingen in het tweede halfjaar is besloten verkoopprijzen en collectie op onderdelen aan te scherpen. Het aantal winkels van M&S steeg met 32 tot 417, met name door verdere expansie in Frankrijk.

Het resultaat van Hunkemöller bleef slechts licht achter bij het goede jaar 2002/03. Op een goed eerste halfjaar volgde een zwak derde kwartaal. In het vierde kwartaal wist Hunkemöller zich daarvan weer licht te herstellen. Opvallend is de gang van zaken in Duitsland, waar de formule zich tegen de sterk neerwaartse markttrend in positief bleef ontwikkelen. Het aantal winkels van Hunkemöller werd met 20 uitgebreid tot 276, vooral door expansie in Nederland, Denemarken en Frankrijk.

Het resultaat van Claudia Sträter ging achteruit, maar qua rendement bleef deze formule de best presterende van het concern. Claudia Sträter zette in september een eerste stap op de Duitse markt met de opening van een winkel in Münster.

Elektronica bij de consumentenelektronica daalde het resultaat zo'n 6% ten opzichte van het 'genormaliseerde' resultaat van vorig boekjaar. Computerformules Dixons en Dynabyte bereikten hogere omzetten en een volgens VendexKBB een goed resultaat. It's, Modern Electronics en Prijstopper ondervonden echter duidelijk gevolgen van slechte marktomstandigheden.

Doe-het-zelf De doe-het-zelf winkels realiseerden een resultaatverbetering van meer dan 5%.

Vooruitzichten De economische vooruitzichten zijn onzeker. De conjunctuur in met name Nederland en Duitsland vertoont nog geen tekenen van herstel. In Nederland, waar circa 82% van de concernomzet wordt gerealiseerd, nam het consumentenvertrouwen in maart dit jaar weer af na een licht herstel in het begin van het jaar. Bovendien nam de werkloosheid verder toe. Op dit moment zijn er geen signalen die wijzen op een spoedig herstel van de consumentenbestedingen.

Omdat de onzekerheid over het moment waarop een conjunctureel herstel zal intreden en de consumentenbestedingen weer zullen aantrekken aanhoudt, kan geen verantwoorde uitspraak worden gedaan over de te verwachten ontwikkeling van omzet en resultaat van het concern. De meeste winkelformules van het concern hebben sterke marktposities. Dit vormt een goede basis voor verdere groei als de economie opleeft en een kentering optreedt in de ontwikkeling van de consumentenbestedingen.

De investeringen in (im)materiële vaste activa zullen in het lopende jaar uitkomen op circa €185 miljoen, hetgeen naar verwachting geheel kan worden gefinancierd uit de kasstroom uit operationele activiteiten. Het aantal medewerkers (op basis van volledige werktijd) zal, afgezien van acquisities en/of desinvesteringen, licht stijgen als gevolg van expansie.

 

vendex_kbb4