• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Robijn Award afgelast

Robijn Award afgelast

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

De toekomst van de modeprijs, de Robijn Fashion Award, is onzeker. De prestigieuze prijzenslag voor jong modetalent gaat dit jaar in ieder geval niet door. Het nieuws is dinsdag bevestigd door woordvoerster Joanne Schouten, maar de beslissing blijkt al enige tijd geleden genomen te zijn. De participerende partijen hopen in oktober een vernieuwd concept te kunnen presenteren.

Grootste struikelblok blijkt het in productie nemen van de collecties van de vakjury-prijswinnaars. Zowel Hamid Ed-dakhissi, die de vakjuryprijs 2002 in de wacht sleepte, als Bas Kosters, de winnaar van 2003, mochten hun collectie laten produceren en verkopen bij de Bijenkorf. In beide gevallen is het echter niet gelukt. Volgens Schouten is de hoofdoorzaak dat deze collecties inhoudelijk zo creatief zijn, dat het bijna onmogelijk is om daar een commerciële vertaling van te maken. Ed-dakhissi heeft uiteindelijk een geldbedrag gekregen, Bas Kosters heeft voor de meer experimentele kant van de mode gekozen. Alleen de eerste keer dat de vakjuryprijs in deze vorm werd uitgereikt, in 2001, is het wel goed gegaan. Guang Yang was toen de winnares.

De drie partijen - Robijn, de Bijenkorf en het Fasion Institute in Arnhem - gaan nu kijken op welke punten de modeprijs kan worden aangepast. Geen van de drie heeft overigens aangegeven zich te willen terugtrekken. Verder wordt er overwogen om de prijsuitreiking te vervroegen, van eind oktober naar september, omdat de selectie van de kandidaten nu steeds middenin de examenperiode viel.

robijnfashionaward