• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Rotterdams ontwerptalent presenteert werk

Rotterdams ontwerptalent presenteert werk

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Psychedelische beats, getoupeerde kapsels, zwaar aangezette wenkbrauwen a la Givenchy, gecombineerd met de elegante klikklak van een dameshak. In de Museumparkkerk te Rotterdam pronkte de Willem de Kooning Academie gistermiddag trots met haar veren. Tijdens een sfeervolle en ingetogen modeshow, die - zoals het een échte modeshow betaamt - drie kwartier te laat begon, presenteerden beginnende en afgestudeerde studenten hun creaties op de catwalk. Hoogtepunt van de show was een nieuw ontwerp van de talentvolle Hamid Ed-Dakhissi, winnaar van de Robijn Fashion Award 2002 en de Henri Bendel Award 2003.

Maar niet alleen het ontwerp van Ed-Dakhissi gooide hoge ogen. De propedeusestudenten beten met hun ingetogen creaties succesvol het spits af. Met als thema '3 zwarte en/of witte stroken' vlogen de bijzondere ontwerpen in razend tempo over de catwalk voorbij. De modellen gingen gehuld in ultrakorte plissérokjes van zware katoen. Opvallend waren de onafgewerkte stoffen: gerafeld, geknipt en gescheurd. Dat leverde bijzondere, maar ook ondraagbare creaties op. Een topontwerp van de eerstejaars was een zwarte, glanzende jurk met een blote rug die deed denken aan de gewaden die in de Romeinse Tijd werden gedragen. Mooi afgewerkt en zeer draagbaar.

Na deze sobere collectie werd het tijd voor een ware kleurexplosie. Fel oranje, groen en blauw vormden de hoofdkleuren van spannende creaties. Ook hier was er veel 'bil' te zien door de ultrakorte rokjes en broekjes. De modellen droegen tunieken met een knipoog naar het trainingspak (!), kostschoolachtige jurkjes in kanariegeel en mannenslips met sexy hemdjes. Opvallend waren de details: veiligheidsspelden om een creatie bijeen te houden, één vleermuismouw en binnenvoeringen met verschillende dessins.

Derdejaarsstudenten van de Willem de Kooning Academie showden ontwerpen die werden gemaakt voor de Bodyfashion Design Contest 2002. Winnaar Mevan Kaluarachchige ontving een daverend applaus voor zijn winnende collectie "lingerie als accessory garment". Kaluarachchige weet op een slimme en uiterst sexy manier de schotse ruit en jeans te gebruiken voor zijn lingerie. Vijf andere studenten uit het derde jaar verrasten het publiek met zeer verschillende collecties. Zo hulde Marjolein van der Velden haar modellen in vrouwelijke, stoere kleding met veel laagjes. Iñly Sanchez daarentegen showde een mannelijke, robuuste collectie met als belangrijkste accessoire de PLO-sjaal.

De eindexamenkandidaten, Jorrien Schoneveld en Martine Viergever bleken twee totaal verschillende ontwerpsters. Waar Schoneveld koos voor vrolijke kleding uitgevoerd in groen en paars, kleedde Viergever haar modellen in kleding die zo van een bouwplaats geplukt leken te zijn. Hekkensluiter was Hamid Ed-Dakhissi die een prachtige jurk had ontworpen, waar - heel pikant - één vrouwenborst uitstak. Rotterdam wordt door veel kenners dé modestad van Nederland genoemd. Mocht daar ooit verandering in komen, dan loopt er genoeg Rotterdams ontwerptalent rond, zo bewees deze modeshow.

Hamid Ed-Dakhissi