• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Russische iconen voor Fashion Award

Russische iconen voor Fashion Award

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

"Als modemeisje word je geboren," antwoordt Joline Jolink op de vraag waarom zij kleren wil ontwerpen. "Als kind was ik al niet bij de verkleedkist weg te slaan en vond ik de oude kleding en schoenen van mijn oma fascinerend." Het is dan ook niet toevallig dat de kledingkast van diezelfde oma Joline heeft geïnspireerd bij de ontwikkeling van haar eindexamencollectie. Een collectie die haar eerder dit jaar een nominatie opleverde voor de, door het kledingmerk Diesel gesponsorde, Italiaanse modeprijs It's Two en nu ook voor de Robijn Fashion Award 2003.

"Mijn grootmoeder komt oorspronkelijk uit de Oekraïne waar zij coupeuse was en ook model. Zij heeft altijd alles bewaard en haar huis is gevuld met herinneringen aan haar geboorteland. In een van haar kasten kwam ik een paar handgeborduurde bloesjes tegen waarvan ik de herkomst wilde achterhalen." Bij haar onderzoek naar de roots van haar oma (of 'Baboesjka') stuitte Joline op werk van Warwara Stephanova die midden jaren 20 in de Sovjet Unie werkte. De ontwerpen van deze mode- en dessinontwerpster spraken haar aan. "Bovendien was zij een tijdgenoot van mijn oma en droeg zij ook nog eens dezelfde voornaam."

Een collectie maken op basis van zeer gedegen onderzoek vooraf leerde Joline naar eigen zeggen toen zij stage liep bij modeontwerpers Victor & Rolf. "Ik heb onderzoek gedaan voor de bloemencollectie die zij afgelopen zomer presenteerden. Dagenlang heb ik in de bibliotheek gezeten om bloem na bloem na bloem te onderzoeken. Na afloop kon ik geen bloem meer zien! Maar het heeft mij wel geleerd hoe belangrijk goede research is."

Het werk van Warwara Stephanova, gecombineerd met dessins uit de Oekrainsche folklore, elementen uit de Russische ruimtevaart en een flinke dosis eigen creativiteit vormen de pijlers van Jolines eindexamencollectie, die de toepasselijke naam 'Warwara' meekreeg. Het is een kleurrijke collectie waarin fel blauw, helder wit en hard rood worden gecombineerd met glanzende stoffen en metaaldraad. Het silhouet is vrouwelijk, maar met verhoudingen wordt op een onverwachte en creatieve manier gespeeld. Zo is er een bolle, doorzichtige, onderrok van metaaldraad. De constructie doet denken aan het Spoetnik ruimtevaartuig en wordt op de catwalk gecombineerd met een blauwe top, rode maillot en witte laarzen. Maar deze rok wordt ook als 'petticoat' gepresenteerd met daar overheen een uitstaande witte rok, rijk gedecoreerd met een zwart-wit bloemmotief. De rok wordt gecombineerd met een oversized 'trui' waarvan de wijde mouwen eveneens met (rode) bloemen zijn bedrukt.

Joline heeft gekozen voor een grafische en platte benadering van de folkloristische prints en silhouetten. De bloemenprints zijn dan ook gedrukt (niet geborduurd) en afgekaderd door blokmotieven of strepen. Die grafische benadering heeft zij nog verder doorgevoerd in een overall en een broek. Geïnspireerd op de grove overallen van Stephanova ("Today's fashion is the workers overall", verklaarde zij al in 1923), ontwierp Joline een elegante pantalon die door een heldere vlakverdeling in wit, blauw en zwart toch stoer blijft. Deze verdeling zien we ook terug in een overall met een verlaagde taille, opvallende ritsen en onverwachte materiaalcombinatie. Het ruimtevaartthema komt terug in een gewaagd speelpakje, dat de benen bloot laat, en waaraan alleen de ronde ruimtehelm lijkt te ontbreken.

Volgend jaar wil Joline liefst doorstuderen en als zij de Robijn Award wint zou zij graag voor een studiebeurs in aanmerking komen. Ze staat op de wachtlijst voor de vooraanstaande Saint Martins Academy in Londen, maar heeft vooralsnog haar zinnen gezet op de postacademische opleiding van het Fashion Institute in Arnhem. Waarschijnlijk hoort zij deze week of zij daar is aangenomen. Het is kortom een spannende tijd voor deze jonge modeontwerpster die even doordachte, als sierlijke kleren maakt.

In het kort:
Naam: Joline Jolink
Geboren: 26 juni 1981
Sterrenbeeld: Kreeft
Woonplaats: Arnhem

Opleiding: Gymnasium aan het Veluws College in Apeldoorn en vervolgens naar de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem, "Ik heb tot nu toe dezelfde loopbaan als Victor Horsting." (van ontwerpduo Victor & Rolf, red.).

Relatie: ja
Favoriete merk: geen
Favoriete ontwerper: Nicolas Ghesquiere voor Balenciaga

Dit was nummer 8 en het laatste deel van een serie over de genomineerden voor de Robijn Fashion Award 2003. De uitreiking vindt plaats op donderdag 23 oktober in Amsterdam.

 

 

 

 

 

Joline Jolink
robijnfashionaward