• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Salamander volgt neergang Garant

Salamander volgt neergang Garant

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

De Duitse schoenenketen Salamander verkeert in betalingsproblemen. Het bedrijf volgt hiermee moederbedrijf Garant Schuh+Mode uit Düsseldorf in de neerwaartse spiraal. De schoenenketen wordt verkocht, zo meldt de Salamander Schuh GmbH bij monde van curator Hendrik Hefermehl uit Stuttgart. (De Duitse faillisementswet laat bij 'technisch faillissement' een curator toe uit het eigen bedrijf. Binnen drie maanden moet een oplossing voor de betalingen zijn gevonden.) Er zouden tien geïnteresseerden zijn. Het tekort aan krediet geldt ook voor Salamanders dochterondernemingen Salamander Shoes & Trend Company en Salamander International.

De schoenenketen werd verrast door het bericht van kredietmoeilijkheden van het moederbedrijf Garant. Door de structuur van de organisatie slaat de negatieve spiraal over op Salamander. Maar deze onderneming zit midden in een goed verlopende saneringsprocedure. Zo is bijvoorbeeld de omzet in de honderd Duitse filialen tussen januari en juli 2004 tien procent hoger uitgevallen dan het branchegemiddelde.

De bewindvoerders van Salamander en de tijdelijke curator Hefermehl zijn van plan de ondernemingen op volle sterkte door te laten gaan. Salamander bestaat uit vier bedrijfsgroepen met een totaal van 977 werknemers. Vanwege de positieve ontwikkeling van de eigen groep, denken bewindvoerders en curator dat met de doorstart alle arbeidsplaatsen worden behouden.

Garant Schuh+Mode AG, in Nederland actief als schoeneninkooporganisatie, kondigde eerder begin deze maand betalingsmoeilijkheden aan. Medio september meldde de tijdelijk curator Friedrich-Wilhelm Metzeler dat de werkzaamheden weer worden hervat. Metzeler heeft verspreid over verschillende dagen intensief contact gehad met alle benadeelde partijen. Met de kredietverzekeraars van de leveranciers is tot een overeenstemming gekomen. En zijn voorlopige afspraken met de belangrijkste banken inzake de kerntaken van Garant. Onder voorbehoud is een kredietverstrekking van 15 miljoen euro toegezegd.

Hiermee is de weg geopend voor een snelle hervatting van het centraal geregeld betalingsverkeer. Deze centraal geregelde betalingen vergemakkelijkt het betalingsverkeer tussen de aangesloten vakhandelaren en de aangesloten leveranciers. Schoenendetaillisten orderen rechtstreeks bij de leverancier, maar betalen aan Garant. Garant staat garant voor een directe betaling aan de schoenleverancier.

 

 

 

 

schoenen3