• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Scabal . de leider regeert

Scabal . de leider regeert

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mannen in pak: het is een teken van macht of anders van stijl. Een pak geeft de drager altijd het gevoel passend gekleed te zijn, onder alle omstandigheden. Dit seizoen is het kostuum als powersuit helemaal terug. Voor de echte 'gentleman' is hij echter nooit weggeweest. Het Brusselse Scabal is internationaal leverancier: van de textiel tot handgemaakte kostuums. Elke meter stof wordt in huis gecontroleerd, da's wel zo veilig.

"Wanneer ik denk aan veiligheid, zijn er twee aspecten," antwoordt Peter Thissen, hoofd van bestuur van Scabal, op de vraag waaraan hij denkt bij het thema veiligheid. "Voor het bedrijf betekent het een balans vinden tussen commercie en creativiteit. Wanneer ik denk aan veiligheid voor de consument, de drager van onze pakken, dan is het vooral de belofte van onze immer voortgaande zoektocht naar de beste materialen. Daarbij zijn twee criteria belangrijk: de kwaliteit van het materiaal en het uiterlijk van het materiaal; het dessin en de styling."

Scabal's laatste innovatie op het gebied van materiaalontwikkeling waarbij de kwaliteit van het materiaal wel heel direct de drager een gevoel van veiligheid kan geven is 'Lapis Lazuli'. Een nieuw basismateriaal van wol waarin poeder is verwerkt van de halfedelsteen waaraan deze textielsoort voor Made-To-Measure pakken van Scabal haar naam aan ontleent. Lapis lazuli, letterlijk 'blauwe steen' komt uit het gebied van het oude Egypte en is al zesduizend jaar een steen van betekenis. Verschillende culturen hebben door de eeuwen heen de steen bijzondere waarden toegekend. In de Middeleeuwen meende men dat de steen de drager een goede gezondheid gaf en hem beschermde tegen gekte, jaloezie en angst. Maar ook in de moderne tijd wordt aan Lapis lazuli goede eigenschappen toegekend. De steen geeft de drager zelfvertrouwen en het pyriet, de goudkleurige elementen, zorgen voor moed en kracht. Een ideale combinatie van eigenschappen voor hen die zich bewegen in de moderne hectische wereld en daarbij wel een algeheel gevoel van veiligheid kunnen gebruiken.

"Het is niet zo dat we zeggen dat men door het dragen van onze pakken beter wordt, dat er een helende functie van uit gaat," relativeert Thissen senior, "het poeder geeft een bijzondere brilliance, heldere uitstraling aan de kleur." Inderdaad, de kleur blauw van Lapis Lazuli is een vrolijke kleur blauw, een blauw dat rust en kalmte uitstraalt. De toevoeging van de poederstof is een technisch verhaal, maar internationaal marketing assistente Kristel Geets wil wel verklappen dat het poeder in de wol wordt ingebracht tijdens het proces van spinnen.

Het huis Scabal is opgericht in 1938 door Otto Hertz, oorspronkelijk een stoffenkoopman die vanuit de Antwerpselaan in Brussel de boer op ging met zijn stoffenkar. Anno 2004 staat Scabal voor evolutie in traditie. Want het huis dat driehonderd duizend meter stof per jaar produceert en jaarlijks zes- tot achthonderd nieuwe materialen toevoegt aan een totaal van vijfduizend stoffen in stock, levert nog steeds voornamelijk textiel. Aan zelfstandige kleermakers, ontwerpers en fashionhuizen. Met enige zekerheid is te zeggen dat de kleermaker in Washington van de huidige Amerikaanse president bij Scabal heeft besteld.

Het is mogelijk om bij een gerenommeerd herenmodezaak een Made-To-Measure van Scabal aangemeten te krijgen. Ongekende mogelijkheden zijn hierbij gegarandeerd, want behalve de keuze uit vijfduizend stoffen biedt Scabal 25 modellen en tachtig opties en dat maakt tien miljoen mogelijkheden. Een kostuum van Scabal is daarbij verkrijgbaar in zestig verschillende maten. Verder levert het Brusselse mannenmodehuis een ruime keuze aan Ready-To-Wear suits en onder de naam 'Sartoriale' in Italië handgemaakte pakken.

Oprichter Otto Hertz hield, net als de huidige CEO van Scabal, van gewaagde ideeën. Uit bewondering voor diens durf, fantasie en talent vroeg Hertz in 1971 aan Salvador Dali zijn kijk op de mode van de toekomst te geven. Het resultaat was een twaalftal unieke schetsen waarmee de kunstenaar liet zien hoe hij meende dat mensen in het jaar 2000 gekleed zouden gaan. Dat schoolkinderen bij hun uniform vier stropdassen dragen is niet uitgekomen, maar met zijn ideeën over gevleugelde schoenen, vlinders ter decoratie en moderne materialen om stoffen vorm te geven, daarmee sloeg de Spaanse surrealist de plank van de toekomst absoluut niet mis.

Ter ere van de honderdste geboortedag van Dali heeft Scabal dit jaar twaalf nieuwe stoffen uitgebracht. Elke stof is geïnspireerd op één van de twaalf tekeningen van de Spaanse kunstenaar. "We zijn frivoler te werk gegaan dan we gewoon zijn," zegt Michael Day, ontwerper voor Scabal over deze bijzondere collectie, simpel 'Tribute to Dali' genoemd. De stoffencollectie is trouwens samen met de schetsen van Salvador te zien in het Belgische Le Roeulx, in het kasteel van Le Roeulx, tot en met 2 januari 2005. "We wilden het vernieuwende en grensverleggende karakter van Dali's stijl helemaal weergeven in deze collectie," vervolgt Day. "De stof is een Super 120's wol met cashmère en heeft een gewicht van 320 gram. We hebben ze bewust betaalbaar gehouden omdat we vinden dat elke Scabal-fan mag meegenieten aan deze ode aan Dali."

Om de veiligheid van het eigen product te waarborgen heeft Scabal de traditie gehandhaafd (bijna) alles in eigen huis te maken. De stoffen worden voor het leeuwendeel in een eigen fabriek in Groot-Brittannië geproduceerd en bij aankomst van de balen in Brussel wordt elke strekkende meter op kwaliteit, kleur en fouten bekeken door een deskundige dame die zich met recht 'Het Oog van Scabal' mag noemen. En alle kostuums, van de Ready-To-Wear, Made-To-Measure tot de Sartoriale kostuums, komen na vervaardiging terug naar Brussel. Dit voor een laatste controle, alvorens hun weg te vinden naar de wereldwijd verspreide consumenten. De door individuele kleermakers bestelde meters luxe-stoffen (Diamond Chip, Gold Treasure, Lapis Lazuli, Tribute To Dali) voor een maatpak, vertrekken vanuit Brussel in eigen handgemaakte luxedozen. Het is jammer dat George Bush zijn kostuum nooit gezien heeft in deze fase, maar voor iedere kleermaker is het een feest een dergelijk luxe pakket met stof, voering, knopen en label van Scabal te ontvangen. Vergezeld van een door Peter Thissen ondertekend echtheidscertificaat.

Het silhouet van een kostuum is niet te beveiligen. Maar qua stofinnovaties heeft modehuis Scabal niets te vrezen van kopieerders. Roger Sleijpen, director finished products, weet dat in het topsegment het eerst geboorterecht van de leider regeert. Ter gelegenheid van het nieuwe millennium introduceerde Scabal 'Gold Treasure'. Een bijzondere stof van Australische wol waarin een draad van 22 karaats goud is verwerkt. Speciaal voor diegenen die zichtbaar anders willen zijn. "Mensen die zich deze luxe kunnen veroorloven, zullen niet in zee gaan met een concurrerend label dat op een later moment een kostuum in een soortgelijke stof aanbiedt, alleen om een paar duizend euro goedkoper uit te zijn. Deze mensen gaan niet met na-apers in zee, zij willen de garantie van authenticiteit," aldus directeur Sleijpen. "Scabal biedt op twee vlakken veiligheid," vervolgt hij, "Psychologisch ervaart de consument het merk als een verzekering van kwaliteit en hij weet hierdoor dat het product dat hij aanschaft gepast is. Daarbij biedt ons merk emotionele zekerheid. De man die zich een pak van Scabal aanschaft herkent zich in het merk, hij identificeert zich met de uitstraling. Scabal staat voor chic, het is een label voor de 'gentleman', ietwat klassiek, maar altijd van een hoogwaardig niveau."

FUvakblad
Scabal