• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Schone Kleren Campagne eist betere arbeidsomstandigheden in Bangladesh

Schone Kleren Campagne eist betere arbeidsomstandigheden in Bangladesh

Door May-Anne Oltmans

bezig met laden...

Scroll down to read more

De Bengaalse textielsector heeft de laatste jaren vaak het nieuws gehaald, met name door de slechte werkomstandigheden die binnen de sector de orde van de dag zijn. In Bangladesh vonden daarom onlangs protesten plaats, wat leidde tot arrestaties van diverse deelnemende vakbondsleiders. Als protest daartegen besloot De Schone Kleren Campagne de ambassade van Bangladesh in Den Haag een brief te overhandigen. De brief is echter niet geaccepteerd, laat De Schone Kleren Campagne weten op haar site.

Volgens De Schone Kleren Campagne is de weigering te wijten aan de aanwezigheid van verschillende activisten die vlaggen met zich meedroegen en zich op die manier voor de deur van de ambassade ophielden. Normaal gesproken moet een initiatief als dit vooraf worden aangekondigd, waarna toestemming kan worden verleend.

Met deze actie en het overhandigen van de brief wilde de non-profit organisatie aandacht vragen voor de situatie en Bangladesh. Daarnaast stond in de brief een aantal dringende verzoeken vermeld, waaronder de onmiddellijke vrijlating van de gearresteerde vakbondsmensen en arbeiders, een verhoging van het minimumloon in de textielsector en het recht voor arbeiders om zich te verenigen in vakbonden.

Tara Scally van De Schone Kleren Campagne zegt het volgende over de situatie in de Bengaalse kledingindustrie: “De Nederlandse overheid en de Europese Unie moeten een onderzoek starten naar de ernstige schendingen van vakbondsvrijheid en maatregelen nemen om de huidige situatie aan te pakken. Niet in actie komen betekent dat de Bengaalse overheid en de fabriekseigenaren denken dat ze straffeloos arbeiders de mond mogen snoeren en kunnen onderdrukken.”

De stakingen die de aanleiding gaven voor deze actie vonden in december 2016 plaats in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. Arbeiders protesteerden hiermee tegen de slechte omstandigheden waaronder zij werkten, evenals het onmenselijk lage loon dat zij hiervoor ontvangen. Vanuit de overheid werd hardhandig gereageerd op de protesten, en vanuit De Schone Kleren Campagne wordt iedereen dan ook opgeroepen een petitie te tekenen en zo een signaal af te geven aan de Bengaalse overheid.

Bangladesh
Schone Kleren Campagne