Schone Kleren Campagne start “Turn Around, H&M”-campagne voor leefbare lonen fabrieksarbeiders
bezig met laden...
De Schone Kleren Campagne richt zijn pijlen vanaf vandaag, 1 mei, de Dag van de Arbeid, op de Zweedse modeketen Hennes & Mauritz (H&M). Volgens de organisatie van Schone Kleren Campagne is het modebedrijf in gebreke gebleven zijn 850.000 fabrieksarbeiders een leefbaar loon te betalen, terwijl H&M in 2013 publiekelijk heeft aangekondigd dit wel te gaan doen. Dit laat de organisatie gericht op een ethische mode-industrie middels een persbericht weten.
H&M beloofde in 2013 middels een publiek statement en een ‘roadmap’ zijn 850.000 textielarbeiders in 2018 een leefbaar loon te betalen. “Meer dan vier jaar nadat H&M de roadmap publiceerde, ontvangen honderdduizenden werknemers die H&M's kleding produceren nog steeds geen leefbaar loon. Volgens de cijfers van H&M verdienen textielarbeiders in Bangladesh in 2017 95 Amerikaanse dollar per maand. Dit terwijl volgens Asia Floor Wage, een organisatie die zich inzet voor leefbare lonen in Azië, een leefbaar loon in Bangladesh ongeveer 448 Amerikaanse dollar per maand is", zegt Ineke Zeldenrust van Schone Kleren Campagne. Volgens Zeldenrust probeert H&M de originele belofte dan ook te ontlopen. De organisatie schrijft in het persbericht dat in het laatste duurzaamheidsverslag van het modebedrijf het de bedoeling is dat de fabrieken die produceren voor de keten de ‘Fair Wage Method’ toepassen. Of dit werkelijk gebeurt komt volgens SKC in het rapport niet aan bod. H&M beschikt volgens de organisatie wel over de financiële middelen om de belofte waar te maken.
"H&M deed vijf jaar geleden een ambitieuze belofte om toonaangevend te zijn op het gebied van lonen en nu moeten ze de middelen inzetten om dat mogelijk te maken”, zegt Judy Gearhart, executive directeur van het International Labor Rights Forum in het persbericht.
H&M heeft aan FashionUnited laten weten dat de leefbare lonen voor fabrieksarbeiders onderdeel is van hun langetermijnvisie. Een woordvoerder van het modebedrijf via email: “Ons doel is dat leveranciers met de lange termijn partnerships (50 procent van de productievolume van H&M) in 2018 met democratisch gekozen werknemersvertegenwoordigers werken en dat zij stabiele en transparante loonsystemen hanteren die rekening houden met de ervaring, prestaties en verantwoordelijkheden van de werknemer. De omvang en het bereik van onze ambitie is hetzelfde als de in 2013 gelanceerde strategie. We hebben er alle vertrouwen in dat we ons doel zullen bereiken.”
Samen met het International Labor Rights Forum en andere internationale partners zegt Schone Kleren Campagne ervoor te gaan zorgen dat consumenten op de hoogte worden gesteld van de belofte van H&M in 2013. Op die manier zal de organisatie druk uitoefenen op de keten om een leefbaar loon voor alle textielwerknemers werkelijkheid te maken.