De jaarlijkse Week van het Sierraad, die van 30 november tot 8 december gehouden wordt, kent dit jaar een wel zeer spectaculaire aanvang. In de nacht van zondag 1 to maandag 2 december is namelijk in het Museon in Den Haag een miljoenenroof gepleegd. Uit het onderwijsmuseum, waar sinds 5 oktober de tijdelijke tentoonstelling Diamant te zien is, zijn voor enkele miljoenen euros aan diamanten en juwelen ontvreemd. Het gaat om topstukken uit de tentoongestelde collectie. Het Museon had voor de expositie, die de ondertitel 'Van ruwe steen tot sierraad' meekreeg, colliers, tiara's en oorbellen van andere musea en particulieren in bruikleen. Onder de gestolen stukken bevinden zich ook enkele koninklijke juwelen, maar daarover zijn verder nog geen bijzonderheden gegeven.

Directeur Bert Molsbergen verklaarde in een persconferentie dat de dieven hebben ingebroken en duidelijk geweten moeten hebben waar ze moesten zijn, omdat ze zich op de kostbaarste stukken richtten. De dieven hebben "flink moeite gedaan om binnen te komen" zei Molsbergen. Ze hebben een ruit ingeslagen. Op dat moment waren twee bewakers aanwezig, maar die hebben niets gezien op de monitors, aldus de directeur. De inbrekers sloegen hun slag in de zogeheten schatkamer, het middelpunt van de educatieve tentoonstelling. Uit zes van de 28 vitrines van gehard glas die daar staan, zijn de diamanten en juwelen ontvreemd.

Het is ook nog de vraag hoe ze ongemerkt langs de beveiligingscamera's zijn gekomen. De museumdirecteur heeft laten weten dat politie, verzekeraars en bruikleengevers de beveiliging van de expositie vooraf hebben goedgekeurd. Camera's en bewegingssensoren bewaakten de expositie 24 uur per dag. Verder was er extra beveiliging voor de afzonderlijke vitrines en juwelen.

De Week van het Sieraad, die dit jaar voor de vijfde maal wordt georganiseerd, heeft tot doel de vele facetten van het sieraad onder de aandacht te brengen. Iedereen die in de actieperiode bij een deelnemende juwelier of goudsmid vanaf 125 euro besteedt, krijgt een sieraad cadeau. Na Jan des Bouvrie, Jeroen Krabbé, Ans Markus en Mart Visser is het actiesieraad dit jaar ontworpen door Corneille. De schilder heeft voor de Week van het Sieraad een zilveren vogelbroche vervaardigd.

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN