• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • SKK voert actie tegen IOC

SKK voert actie tegen IOC

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

De schone kleren kampagne is opnieuw in actie gekomen tegen het Internationaal Olympisch Comité(IOC): hun producten zouden onder slechte omstandighedenzijn gemaakt. De actiegroep staat niet alleen. De internationale actie 'playfair 2008' is een wereldwijd initiatief van vakbonden en intergouvermentele organisaties. In Nederland werkt behalve SKK ook vakbond FNV mee aan de actie en bekende Nederlanders als Vincent Bijlo, Dolf Jansen, Floortje Dessing en Henk Schiffmacher spreken hun steun uit in een videoclip.

 

De Nederlandse tak van de actie ging vorige week van start met een 'digitale vlam' in het Olympisch stadion. Het is de bedoeling dat consumenten per sms, bluetooth of internet een boodschap sturen naar het IOC, waarin het IOC wordt opgeroepen ervoor te zorgen dat de spullen die het Olympisch logo dragen onder goede arbeidsomstandigheden zijn gemaakt. Volgens Andriëtte Nommensen van de FNV zijn er inmiddels al 1329 steunbetuigingen binnen. "Maar we willen er natuurlijk nog veel meer. Een organisatie als het IOC staat wereldwijd in de belangstelling. Het zou geweldig zijn als zij het goede voorbeeld zouden geven," zegt Nommensen.

Naarmate de tijd verstrijkt wordt in andere landen de actie eveneens geopend. De actie vindt zijn oorsprong in 2004, toen de organisatoren het Internationaal Olympisch Comité (IOC) er ook al toe probeerden te bewegen de producten onder hun licentie op een verantwoorde manier te laten produceren, maar tot nu toe zonder resultaat. Vorig jaar nog kwamen in vier Chinese fabrieken misstanden aan het licht bij de productie van kleding en gadgets met het Olympische logo. “Meneer Verbruggen, met uw hele grote machtige organisatie en uw onwaarschijnlijk hoeveelheden geld die u ook verdient aan uw kleding, doe daar iets aan”, weet Dolf Jansen het in de clip treffend te verwoorden.

Schone Kleren Campagne
Schone Kleren Kampagne