• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Sovjet trends in de internationale modeindustrie

Sovjet trends in de internationale modeindustrie

Door Natalia Popova

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Nostalgische Sovjet-trends, oorspronkelijk gecreëerd door uit de Sovjet-Unie afkomstige ontwerpers, vinden hun weg steeds beter in de internationale mode-industrie. Deze looks zijn populair op de massamarkt, maar worden niet altijd goed ontvangen. Zo ontstond er een politiek schandaal in Oekraïne en Litouwen, nadat Adidas een sportkledingcollectie met USSR-symbolen uitbracht.

Adidas verwijderde haar Sovjet-geïnspireerde lijn uiteindelijk uit de aanklagende landen, nadat het Oekraïense Instituut voor Nationale Herinnering de collectie bestempelde als “een overtreding van morele normen”. In Litouwen uitte het Ministerie van Buitenlandse Zaken met name ongenoegen over kledingstukken met de opdruk van het USSR-wapen en beschuldigde Adidas van “kwaadaardige nostalgie voor het rijk”. Het weerhield de sportmodegigant er niet van de collectie online te blijven verkopen in thuismarkt Duitsland.

De specifieke kledingstukken die de Litouwse diplomaten verontwaardigden, waren onderdeel van Adidas’ collectie ter ere van het wereldkampioenschap voetbal dat van 14 juni tot 15 juli plaatsvindt in Rusland. Het ontwerp van de items is geïnspireerd op de sportkledingstijlen uit de USSR eind jaren ‘80.

Naast de World Cup-collectie, lanceerde Adidas retro sneakers met het woord ‘Moskva’ erop gedrukt. Het vintage model met kleurrijke strepen werd op 19 mei gelanceerd. Verder presenteerde het Duitse label een paar keepershandschoenen als eerbetoon aan Sovjet-keeper Lev Yashin, die 55 jaar geleden de Ballon D’Or-prijs ontving. De handschoenen, ontworpen in de kleuren zwart en oranje, bevatten Yashin’s initialen, zijn rugnummer en de inscriptie ‘Ballon D’Or 1963’.

Adidas is niet het enige merk dat gebruikmaakt van Sovjet-stijlen. Umbro lanceerde onlangs een capsulecollectie geïnspireerd op het originele ontwerp van het merk uit 1966 voor het USSR-voetbalteam. Umbro ontwierp dat jaar de uniformen van alle zestien deelnemende teams aan de World Cup, dat toen werd georganiseerd in Groot-Brittanië. Het Sovjet-team weigerde echter samen te werken met het Britse merk, wat ertoe leidde dat de outfits nooit zijn gedragen.

Nu, 52 jaar later, onthult Umbro’s ‘Unforgotten’-capsulecollectie hoe het USSR-uniform eruit zou hebben gezien in 1966. Het ontwerp van de collectie is geïnspireerd op post-Sovjet esthetiek met kenmerkende typografie, evenals creaties van Demna Gvasalia en Gosha Rubchinskiy. Umbro zal daarnaast een aparte collectie gewijd aan Yashin uitbrengen, met items in het zwart - geïnspireerd op zijn bijnaam ‘Black Spider’.

De Sovjet-stijl inspireert de internationale modeindustrie jarenlang

Westerse consumenten lijken niet te worden gehinderd door deze Sovjet-trend die al een aantal jaren zichtbaar is in de wereldwijde modeindustrie en grotendeels is gepopulariseerd door Gosha Rubchinskiy. De designer ontwierp in het verleden een collectie voor Adidas, bestaande uit joggingpakken die in sokken zijn gepropt en zijn bedrukt met de teksten ‘Ready for Labour and Defense’ en ‘Sport’.

Slogans en zinnen die zijn gedrukt in het Cyrillisch, zijn niet langer exotisch in de mode-industrie. Zo heeft de Amerikaanse ontwerper Heron Preston hoodies uitgebracht met de tekst ‘stijl’ in het Cyrillisch, die worden gedragen door Kanye West en zijn dochter.

De waardering van de Sovjet-esthetiek wordt ook gepromoot door Demna Gvasalia, medeoprichter van het Franse merk Vetements. In 2015 werd de in Sukhumi geboren ontwerper artistiek directeur van modehuis Balenciaga. Veel van zijn ontwerpen baseren zich op de laatste jaren van het Sovjettijdperk.

Interessant is het om te zien dat deze trend ook wordt gevolgd door enkele modeontwerpers uit Polen, de Baltische Staten en Oekraïne. Zo presenteerde de Poolse Gosya Bachinska onlangs ‘Yalta’, een collectie gemaakt ter herdenking van de ontmoeting tussen anti-Hitler coalitieleiders tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De Oekraïense ontwerper Yulia Yefimchuk haalde ook inspiratie uit de Sovjetgeschiedenis met vergelijkbare collecties met militaristische ontwerpen en Latijnse inscripties van de woorden ‘communisme’, ‘socialisme’, ‘propaganda’ en Russische motto’s in het Cyrillisch.

De uit Estland afkomstige designer Marit Ilison ontwerpt jassen gemaakt van wollen Sovjetdekens, terwijl de Litouwse kunstenaar Egle Ziemite haar herfst/wintercollectie 2018 creëerde op basis van foto’s van haar moeder die dateren uit het Sovjettijdperk.

Ten slotte lanceerde de Amerikaanse retailer Urban Outfitters een reeks hoodies en vesten met het opschrift ‘Gelijkheid’ in het Cyrillisch. Het massabereik van het merk verlegt de Sovjet-trend naar internationaal niveau.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op FashionUnited.ru. Vertaling en bewerking vanuit het Engels: Tessa Guntlisbergen.

Beeld: Umbro, Adidas

Adidas
cyrillish
Demna Gvasalia
Gosha Rubchinskiy
sovjet
Sovjet Unie
Umbro
Urban Outfitters