• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Speeddaten met Lichting-genomineerden

Speeddaten met Lichting-genomineerden

Door Natasja Admiraal

bezig met laden...

Scroll down to read more
Mode

Een beetje zenuwachtig zijn ze wel, de veertien afgestudeerde modestudenten die zijn genomineerd voor Lichting 2015 supported by V&D. Naast journalisten loopt ook mode-illustrator Piet Paris rond in het hoofdkantoor van V&D tijdens de ‘Meet the Press’-bijeenkomst. Tekentalent zit er zeker tussen, en daarnaast tonen veel studenten arbeidsintensieve materiaalbewerkingen. De diversiteit is groot omdat de concepten achter de collecties vrijwel allemaal zijn voortgekomen uit een zeer persoonlijke interesse.

Stof met zeven laagjes

Yvette Peek (Artez hogeschool voor de kunsten Arnhem) raakte tijdens haar stage in Parijs gefascineerd door de ‘Insomnia’-tekeningen van kunstenares Louise Bourgeois. “Het gevoel dat je nooit slaap kunt vatten heb ik in mijn collectie willen vangen, deze representeert het wiskundige brein van iemand die slapeloosheid ervaart,” licht ze toe. “Na de eerste silhouetten zie je dat het brein begint te haperen waardoor er elementen wegvallen, proporties verschuiven en je uiteindelijk in een overgangszone belandt tussen waken en slapen.” Haar portfolio laat zien dat ze zelf ook goed kan tekenen. Aantrekkelijk zijn ook haar stoffen, bestaande uit zeven laagjes in combinatie met transparante nopjes. Wie weet openen deze stoffen straks nieuwe deuren: volgende week mag Peek op gesprek bij Maison Lesage, het beroemde Parijse borduuratelier dat in 2002 is opgekocht door Chanel. Jaarlijks worden hier slechts vijf ontwerpers aangenomen voor een cursus. “Al die ambachtelijke technieken zoals borduren worden hier nog met de hand uitgevoerd. Als ik dat onder de knie krijg en kan combineren met mijn kennis van vorm en stoffen, maakt mij dat nadien een rijkere ontwerper.”

Klasgenoten Natalie Barschewski en Pala Reichert (beiden afgestudeerd aan Maastricht Academy of Fine Arts and Design) liepen gelijktijdig stage bij Céline. Hier en daar zien we invloeden van het Franse modehuis – hé, een roze jas! – en verder combineerden beide studenten bestaande stoffen met eigen technieken. Dat resulteerde in verfijnde collecties die buitengewoon draagbaar zijn met voldoende interessante details. De vraag is of het uitgesproken genoeg is om de wedstrijd mee te winnen.

Zakelijk en ruimtelijk inzicht

Een goede kanshebber is Isabel Tellié (Artez hogeschool voor de kunsten Arnhem), die zich liet inspireren door Bauhaus en qua professionaliteit een stapje voor is op de rest. Naar aanleiding van een uitzending van tv-programma Tegenlicht benaderde ze DyeCoo Textile Systems b.v., een bedrijf dat op revolutionaire wijze stoffen verft met koolstofdioxide (CO2) en daarmee water spaart. Resultaat: ze kreeg al haar materialen van de firma gesponsord. In combinatie met een goed ruimtelijk inzicht leverde dat een collectie op die technisch zeer goed in elkaar zit. Gelaserde patroondelen werden aan elkaar geweven, veel ontwerpen zijn niet gestikt maar geseald en door stoffen op strategische plekken in te snijden ontstaat rekbaarheid. Accessoires zoals tassen en zonnekleppen – die in eerste instantie volledig plat zijn, maar bij het opzetten in de juiste vorm vallen door gelaserde inkepingen – maken het beeld compleet.

De meest intieme en enigszins mysterieuze presentatie is van Karim Adduchi (Gerrit Rietveld Academie Amsterdam). Op tafel staat een zelfgemaakte houten doos met schuifdeksel, waaruit hij een zes meter lange strook papier rolt. Hierop brengt hij het resultaat van een maandenlang onderzoek – onder meer in de archieven van Parijse musea – in kaart. Een onderzoek dat terugvoert naar zijn geboortestad Imzouren (Marokko) en verhaalt over de storytellingtraditie van Berbervrouwen zoals zijn moeder. “Wat mij interesseert is de sterke dualiteit bij deze vrouwen: ze zijn zowel kwetsbaar als sterk en verbergen hun schoonheid omdat ze dit beschouwen als een schat.” Voor zijn collectie overschilderde op expressieve wijze etnische, door deze stam vervaardigde, weefsels. Stijve, stugge stoffen die hij desondanks wist te transformeren tot vloeiende silhouetten.

Vrijdagavond zal blijken welke collectie de jury het meest weet te overtuigen. Tijdens FashionWeek Amsterdam tonen de veertien talenten ieder vijf collectiestukken aan een internationaal panel. Ook vooraanstaande Nederlandse inkopers, stylisten en journalisten mogen meebeslissen over de winnaar.

Amsterdam Fashion Week
isabel telli
Lichting
lichting 2015
V&D