• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Sport en couture voor Fashion Award

Sport en couture voor Fashion Award

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Naam: Daryl van Wouw

Geboren: 9 maart 1977

Sterrenbeeld: Vissen

Woonplaats: Veenendaal

Opleiding: TMO in Doorn, een jaar Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, vervolgens naar de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem en daar afgestudeerd in 2003.

Relatie: nee, "dit is toch geen contactadvertentie?"

Favoriete merk: Paul Smith

Favoriete ontwerper: John Galliano

Daryl van Wouw is een gedreven man. In zijn droom om het als ontwerper ver te schoppen heeft hij een fikse motivatie om hard te werken een continue honger naar kennis ontwikkeld. Sinds de middelbare school heeft hij iedere zomervakantie stage gelopen bij couturiers en modemerken. Hij heeft vloeren geveegd, zomen genaaid en patronen getekend in de ateliers bij een aantal grote namen. Zo was hij stagiair bij couturiers als Mart Visser, Koos van den Akker en Donna Karan, werkte hij bij Ronald Kolk, Hennes & Mauritz, Turnover en We International en kleedde modellen voor een show van Victor&Rolf. "Het belangrijkste wat ik van die werkzaamheden heb meegekregen is een liefde voor het vak. Het is tenslotte een ambacht. Ik heb geleerd mooie stoffen te waarderen en dat je overal de tijd voor moet nemen. Ook voor het uithalen van een paar fout gestikte naden."

Die liefde is terug te zien in de examencollectie welke Daryl dit jaar maakte en waarmee hij is genomineerd voor de Robijn Fashion Award 2003. Zijn collectie bestaat uit zes sets, en wordt voor de prijsuitreiking met een zevende uitgebreid, die geïnspireerd zijn op zijn twee passies; couture en sport. Dat resulteert in een serie flitsende en creatieve outfits doorspekt met een gezonde dosis humor. Daryl refereert met zijn creaties onder meer aan basketbal, American football en honkbal, maar vertaalt deze stoere sporten naar supervrouwelijke kleren. Daarbij is hij in het kleurenpalet grotendeels trouw gebleven aan de kleurcombinaties van bestaande Amerikaanse teams.

Zo is er een spectaculaire combinatie van een felrood satijnen bomberjack met daaronder een doorgestikte rok die met behulp van baleinen en rode en gele petticoats wijd uit blijft staan. Of een gele leren rok in de vorm van een honkbalhandschoen, die wordt gecombineerd met een sexy zwart korset dat doet denken aan het beschermende tenue van de catcher. En een top als een basketbal met een open gehaakte rok dat het basketbalnet moet voorstellen. Het zijn gekke kleren, maar zeer origineel en erg mooi gemaakt. Daaruit spreekt dan ook Daryls passie voor couture. "Couture is voor mij synoniem aan liefde voor het vak en creaties die liefdevol gemaakt zijn."

De ontwerper, die ook zelf graag fitnest, squasht en basketbalt, heeft voor zijn examen het thema sport gekozen omdat hij een visitekaartje wilde afgeven. "Meerdere ontwerpers hebben dat thema gebruikt, maar ik vind dat geen van hen het gevoel echt goed heeft overgebracht. Met deze collectie wilde ik laten zien wat je allemaal met dat thema kan doen, zowel qua vorm als ter inspiratie." Vooral in het creëren van nieuwe vormen ziet Daryl een grote uitdaging. "Daarom ontwerp ik bij voorkeur vrouwenkleding. Een vrouw kan veel meer aan. Bij een man wordt het al gauw clownesk." Het is om dezelfde reden dat hij verwacht geen couturier van de oude stempel te worden. "Ik heb veel respect voor mensen die het vak uitoefenen, maar ik zie mezelf niet de rest van mijn werkende leven ieder jaar dure kleren ontwerpen voor rijke dames. Het lijkt me geweldig om later een winkel te hebben, in New York!, waar mensen speciaal voor mijn ontwerpen naartoe komen. Een vaste groep klanten die mijn kleren kopen en zich daar goed in voelen. En dan hoeven dat er helemaal niet zo vreselijk veel te zijn."

Daryl is de eerste van de genomineerden die er tegen op ziet eventueel een collectie voor de Bijenkorf te mogen ontwerpen. "Het lijkt me moeilijk om deze ontwerpen naar een commercieel aantrekkelijk product te vertalen. Ik heb het gevoel dat ik daar nog niet rijp voor ben." Hij is, naar eigen mening, nog lang niet uitgeleerd en heeft zich dan ook aangemeld voor de postdoctorale opleiding aan het Amsterdam Fashion Institute. "Als ik de prijs van de vakjury win zou ik graag - financiële - hulp krijgen bij het afronden van mijn studie, zodat ik een ruimer budget heb voor mijn volgende examencollectie."

Goeie kans dat dat weer veel spectaculairs zal opleveren. (Esmerij van Loon)

Dit is deel 7 van een serie over de genomineerden voor de Robijn Fashion Award 2003.

 

 

 

 

 

robijnfashionaward