• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Statiegeld voor een oude spijkerbroek?

Statiegeld voor een oude spijkerbroek?

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Lege frisdrankflessen en kratten bier; dat je die inlevert en je statiegeld-bon int bij de kassa is de normaalste zaak van de wereld. Maar als het aan de Gelderse gedeputeerde Michiel Scheffer (D66) en de Nijmeegse hoogleraar Jan Jonker ligt, komt er ook statiegeld op jeans. Wie een oude spijkerbroek inlevert, zou daar 2,50 euro voor moeten terugkrijgen.

Het hergebruik van denim is laag en dat zou bevorderd moeten worden, stellen Scheffer en Jonker in het AD. Van de 20 miljoen verkochte spijkerbroeken op jaarbasis wordt slechts 15 procent gerecycled; de rest verdwijnt in de afvalverbrandingsovens. Scheffer pleit voor een textielsysteem dat inzameling stimuleert, en statiegeld zou daarbij een goede mogelijkheid zijn. De inzameling kan via de winkel waar de broek gekocht is of via een gemeentelijke afvalstraat plaatsvinden.

Afgedankte denim kan in veel gevallen gebruikt worden voor nieuwe jeans, wat overblijft kan verwerkt worden in de papierindustrie. Scheffer laat weten dat hij graag met Nederlandse papierfabrieken in gesprek zou willen, ‘om te praten over de bouw van een pilotfabriek voor hergebruik van textiel’.

PvdA-Kamerlid Yasemin Cegerek steunt Scheffer en stelt dat ‘die cultuuromslag wel nodig is’. VVD-kamerlid Remco Dijkstra vindt statiegeld innen ‘een duur systeem en niet van deze tijd’. Volgens hem is het aan de branche zelf hoe om te gaan met retournames van kleding.

 

In oktober, de maand waarin denimbeurs Kingpins en de Global Denim Awards plaatsvinden, besteedt FashionUnited aandacht aan Denim. Voor alle artikelen over denim, klikt u hier.

 

Beeld: Simon Trel

Denim
statiegeld