StyleShoots Live: de eerste gerobotiseerde video- en fotostudio

Eind vorig jaar werd ik als model gevraagd om een revolutionaire machine te testen die door een bedrijf in Haarlem in het diepste geheim werd ontwikkeld en om mee te denken over de workflow rond het product. Inmiddels is StyleShoots Live gelanceerd op retailbeurs EuroShop in Düsseldorf: de eerste gerobotiseerde video- en fotostudio ter wereld.

Video heeft de toekomst. Het is een medium dat enorm leeft bij vrijwel alle modebedrijven. Nieuwe collecties volgen elkaar in rap tempo op en daarmee neemt de druk toe om steeds sneller en efficiënter te werken. Maar het maken van videocontent kost veel tijd. Om nog maar te zwijgen van de kostbare apparatuur en de deskundige mensen die nodig zijn om de apparatuur te bedienen, wil je een video van hoge kwaliteit maken. Daarnaast moet ook rekening worden gehouden met de post-productiekosten voor het corrigeren van de kleuren en het correct bewerken van de video. Met StyleShoots Live wordt dit proces geautomatiseerd en is één persoon in staat om een volledige 4K video- en fotostudio zelf te bedienen. Het is niet het eerste product van StyleShoots: het Haarlemse technologiebedrijf is gespecialiseerd in all-in-one fotomachines voor de mode-industrie en e-commerce.

StyleShoots Live: de eerste gerobotiseerde video- en fotostudio

Nieuwe dynamiek voor het model

StyleShoots Live is gericht op modemerken en retailers die niet alleen betere visuele content willen creëren voor e-commerce, maar ook de aandacht van hun fans op sociale media willen vasthouden. “De machine vult de kloof tussen de high-end redactionele campagnes met modellen zoals Gigi Hadid en Cara Delevingne en de productfoto’s in catalogusstijl waarbij de aandacht uitsluitend uitgaat naar het product”, zegt Jorgensen. Als model vraagt deze machine een andere manier van werken dan gebruikelijk. In plaats van met de fotograaf werk je nauw samen met de stylist die jou aanstuurt. De afwisseling van video en fotografie op dezelfde shootdag zorgt voor een nieuwe dynamiek. Voor modebedrijven is het belangrijk om hier rekening mee te houden bij het boeken van modellen: er zijn immers modellen die weinig ervaring hebben met video en andersom. Voor StyleShoots Live is het belangrijk dat je geoefend bent in beide: je moet voor de camera zowel vloeiend kunnen bewegen voor de video’s als snel van pose kunnen wisselen voor de fotografie.

Uitgebreider takenpakket voor de stylist

Stylist Karin van der Knoop werkte mee aan de lanceringsvideo van StyleShoots Live. “Dit was voor mij de eerste keer om op deze manier kleding op modellen te fotograferen. Ik heb ooit een soortgelijke machine gezien, maar die was voor het fotograferen van kleding op etalagepoppen”, vertelt ze. “Het is even wennen. Dit is een opstelling van hardware in combinatie met software waarbij de fotograaf er als schakel is uitgehaald. Ik ben, zoals iedere stylist, gewend om met fotografen te werken, dus vroeg me meteen af hoe de kennis van de fotograaf in deze opstelling verwerkt zou zijn. Het takenpakket van de stylist wordt behoorlijk uitgebreid. De stylist bedient de camera, stuurt de shoot aan via de software op de iPad, regisseert de modellen, beoordeelt het beeld op kleurechtheid van het kledingstuk en de huidkleur van het model. Daarnaast kun je met dit programma het beeld onmiddellijk delen op sociale media. Afhankelijk van de kwaliteit en het aantal beelden dat je per dag wil maken kan de stylist deze taken alleen afhandelen of mogelijk een team vormen samen met een assistent en een beeldbewerker.”

StyleShoots Live: de eerste gerobotiseerde video- en fotostudio

Als stylist denkt Van der Knoop altijd vanuit de consument. Wat moet de klant weten en beleven voordat hij tot de aankoop overgaat? “Je communiceert via de foto of video met de klant: alle informatie moet in dat beeld zitten. Kleur, pasvorm, materiaal, stylingmogelijkheden. Hiermee verleid je de klant tot de aankoop van het kledingstuk. Die aankoop mag nooit tegenvallen, niet alleen om het retouren aantal te verminderen maar ook om je klant niet teleur te stellen.” StyleShoots Live standaardiseert het proces van het fotograferen van kleding op model. Van der Knoop: “In de praktijk zie je tijdens een shoot vaak dat kledingstukken moeilijke kleuren hebben, gemaakt zijn van lastig te fotograferen materialen, of dat modellen er niet goed uitzien in een bepaalde lichtopstelling. Het vereist naar mijn mening wel fotografisch inzicht om dit met deze machine snel en professioneel op te lossen.”

Klein team, hoge productiewaarde

Modefotograaf en filmmaker Joost Konings heeft de beelden die met StyleShoots Live gemaakt zijn bekeken. Hij ziet vrijwel geen verschil in kwaliteit met de beelden van bestaande online retailers die door een studiofotograaf zijn gemaakt. Toch ziet hij de machine niet als een bedreiging voor zijn vak: deze manier van werken zal immers geen vervanging zijn van editorial fotografie of shoots op locatie. De machine is volgens hem zeer geschikt voor de grotere online retailers met veel volume en een snelle omlooptijd zoals Zalando en Wehkamp. “StyleShoots speelt slim in op een technologische ontwikkeling die ervoor zorgt dat je ook met een kleiner team een hoge productiewaarde genereert. Deze ontwikkeling is enkele jaren geleden ingezet door Freefly Systems met hun Movi en door DJI systems met hun Ronin Gimbals: camera-stabilisatiesystemen die door één persoon op de set worden bediend. Voor mensen zoals ikzelf, de ‘one-man-band’ shooters, heeft dit zoveel meer mogelijkheden geboden. Een slimme zet om deze ontwikkeling toe te passen op online retail. Het werken met kleinere productieteams is efficiënter en minder kostbaar, iets wat in de online branche een groot voordeel is.”

StyleShoots Live: de eerste gerobotiseerde video- en fotostudio

De fotograaf is niet overbodig

Fotografen zijn gewend om de onbewerkte beelden zelf te editen, een belangrijk onderdeel van het creatieve proces. “Voor mij als creatieveling voelt het wat tegenstrijdig om een machine al het werk te laten doen”, zegt Konings. “Waar in het productieproces zit jouw persoonlijke handtekening? Het zou mooi zijn als er in StyleShoots Live meer opties worden toegevoegd voor het post-productieproces om in zoveel mogelijk verschillende stijlen te voorzien.” Deze functionaliteit is inderdaad blijvend in ontwikkeling: StyleShoots is voornemens om wekelijks vijftien verschillende videostijlen toe te voegen zodat modebedrijven het eindresultaat kunnen afstemmen op hun doelgroep. Volgens Anders Jorgensen is de fotograaf zeker niet overbodig geworden: “We wilden hen juist bevrijden van het gehannes met technische instellingen, zodat ze echt kunnen gebruik maken van hun talenten: het maken van een fantastische foto.”

StyleShoots Live: de eerste gerobotiseerde video- en fotostudio

Garcia Jeans verwerft eerste StyleShoots Live

Sinds de lancering wordt StyleShoots overspoeld door aanvragen van over de hele wereld. Het Nederlandse merk Garcia Jeans is het eerste bedrijf dat met de machine gaat werken voor hun e-commerce, sociale media en bewegwijzering in de winkels. De aanschaf van StyeShoots Live is uiteraard een flinke investering. Op de vraag of de machine ook op tijdelijke basis te huren is, antwoordt Anders Jorgensen: “Wij bieden deze service zelf niet, maar er zijn legio fotografen en agentschappen over de hele wereld die één van onze machines hebben gekocht om dit soort diensten aan te bieden. StyleShoots Live is daarop geen uitzondering.”

Filmen én fotograferen met de iPad

De bediening van StyleShoots Live is eenvoudig. Zodra de set is ingericht voor de shoot, tikt de gebruiker op het scherm van de iPad en de machine schakelt direct aan. Voor elke nieuwe outfit voert de gebruiker in wie het model is en wat ze draagt. Hierdoor wordt al het beeldmateriaal opgeslagen op basis van de betreffende outfit, worden alle foto- en videobestanden correct gelabeld en zijn ze achteraf snel te uploaden op de website en sociale media. Vervolgens schakelt het systeem over op videomodus. Automatisch verschijnt er een lijst met opnames die geschoten moeten worden op basis van de gekozen videostijl en de kleding die het model draagt. De gebruiker en het model werken deze opnames één voor één af, waarbij de machine ingewikkelde zaken zoals de camerabeweging – inzoomen en kantelen – automatisch verzorgd. De opnames worden direct omgezet in volledig bewerkte video’s die in elk gewenst formaat, bestandstype en verhouding kunnen worden geëxporteerd – klaar om te delen.

Onderzoek naar de optimale workflow

Vervolgens kan de gebruiker overschakelen naar de fotomodus. Ook hier heb je de volledige controle over de gerobotiseerde camera: vanaf de iPad kun je inzoomen, de camera omhoog om omlaag bewegen en kantelen. De intensiteit en richting van het licht is eveneens aan te passen. Buiten de styling en het aansturen van het model, is het maken van een foto dus een kwestie van een klik op de iPad. “We zijn ruim tweeënhalf jaar bezig geweest met de ontwikkeling van Live met ons in-house team van ontwikkelaars”, vertelt Anders Jorgensen, hoofd product en marketing bij StyleShoots. “De meesten hebben een academische achtergrond in beeldtechnologie. Tijdens het vooronderzoek spraken we met veel van onze bestaande klanten om inzicht te krijgen in de knelpunten van traditionele fotostudio’s. Daarnaast bespraken we met modellen, fotografen en alle betrokkenen bij een shoot hoe we hun werkwijze efficiënter en leuker konden maken. Al deze feedback hebben we meegenomen in het ontwerp – van de materialen via de bediening tot de workflow.”

Beelden: Styleshoots Live