• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Textielbaron eerste biljonair van Spanje

Textielbaron eerste biljonair van Spanje

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Bijna niemand kent hem, foto's bestaan er nauwelijks. Ook was Amancio Ortega nergens te bekennen toen hij zijn bedrijf textielgigant Zara naar de Spaanse beurs bracht en in enkele uren tijd het grootste fortuin van Spanje opbouwde. Ortega is nu de eerste biljonair (in peseta's) van de Spaanse aandelenmarkt.

Inditex, het moederbedrijf dat kledingzaken als Zara en Massimo Dutti herbergt, had een prijs van euro 14,70 vastgesteld voor de meest verwachte beursgang van het jaar. Aan het eind van de eerste handelsdag was de koers liefst 22,4 procent gestegen, waarmee de waarde van het bedrijf met liefst f4,5 miljard toenam tot f24,3 miljard. Ortega zelf bezit nog 60 procent van de aandelen.

De beursgang van Inditex is het voorlopige hoogtepunt in het typische sprookje van de selfmade ondernemer: als 16-jarige werkte Ortega in een overhemdenwinkel in het Noord-Spaanse La Coruña. Met zijn eerste vrouw zette hij een lingeriewinkel op. In 1975 wilde hij een meer complete kledingzaak beginnen onder de naam Zorba, maar bij het handelsregister zeiden ze hem dat die naam al geregistreerd stond. Ter plekke verzon hij een andere: Zara.

In 1988 ging de toen `typisch Spaanse' winkel de grens over. Anno 2001 bezit de Inditex-groep 1135 winkels in 33 landen, de meeste onder de naam Zara. Begin deze maand werd in de Amsterdamse Kalverstraat het eerste filiaal in Nederland geopend. Vorig jaar behaalde het bedrijf, met ruim 24.000 werknemers, een omzet van f5,6 miljard gulden. Dat bedrag stond in het jaarverslag en in dat boekwerk was ook voor het eerst een foto van de eigenaar te zien.

Ondanks zijn grote succes en zijn aanzien in de Spaanse economie, is Ortega (65 jaar nu) nooit op recepties, feestjes of bij andere sociale gelegenheden te zien. Het mysterie rond zijn persoon heeft zijn mythe alleen maar doen groeien. Buiten het eigen bedrijf, waar de werknemers hem beschrijven als een uiterst innemende man die nooit een stropdas draagt, is Ortega juist het tegenovergestelde: een alomtegenwoordige persoonlijkheid die altijd op de werkvloer van de centrale fabriek in La Coruña aanspreekbaar is.

Aan niets is zijn puissante rijkdom af te zien. En al betaalt het bedrijf geen geweldige lonen, de werknemers krijgen elk een aandelenpakket cadeau: 50 stuks voor elk gewerkt jaar. Ook op de belangrijkste dag in de geschiedenis van Zara was Amancio Ortega afwezig.

Het officiële tintje aan de beursgang werd gegeven door zijn hoogste directieleden - de bevoorrechten die hem het beste kennen, maar niet zo goed als de man die tijdens de rust van een voetbalwedstrijd van Deportivo La Coruña naast Ortega op de tribune zat. De supporter, die ogenschijnlijk niet wist met wie hij sprak, pochte dat hij de eigenaar van Zara erg goed kende en een bepaalde gunst wel gedaan zou kunnen krijgen. ,,Doet u dat maar'', antwoordde Ortega, zonder zijn identiteit prijs te geven.....

Inditex