• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Textifood: als voedselafval in kleding veranderd wordt

Textifood: als voedselafval in kleding veranderd wordt

Door Céline Vautard

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Als onderdeel van de Wereldtentoonstelling van 2015 in Milaan, presenteert de tentoonstelling Textifood textielcreaties die gemaakt zijn van vezels die grotendeels eetbaar zijn. Een blik op de toekomst?

Het thema is van fundamenteel belang: ‘Voedsel voor de planeet, energie voor het leven.’ Terwijl we steeds talrijker worden op de planeet, heeft de Wereldtentoonstelling van 2015 in Milaan (1 mei – 31 oktober 2015) besloten om van de voedselproblemen het middelpunt van de discussies te maken. In het licht hiervan heeft het Frans Paviljoen, samen met Lille Europe, een geslaagde tentoonstelling georganiseerd die Textifood heet. ‘In lijn met de Futurotextiles-tentoonstellingen (die georganiseerd worden sinds 2006 en getuigen van de weelde van nieuwe soorten textiel), presenteert deze tentoonstelling vezels van plantaardige en dierlijke oorsprong, waarvan een deel eetbaar is en het andere deel gebruikt wordt om textiel van te maken’, legt een woordvoerder uit van lille3000, een cultureel programma dat bevorderd wordt door de stad Lille. Het doel: de mogelijkheden laten zien van eventuele synergiën tussen de voedsel- en de textielproductie.

Vezels afkomstig uit alle continenten

Om deze nieuwe vezels te kunnen laten zien, heeft lille3000 een beroep gedaan op ontwerpers en stylisten die openstaan voor een intelligente en duurzame groei en heeft ze gevraagd om creaties te bedenken met vezels waarvoor oogstafval gebruikt wordt. Op het menu staan: sinaasappels, citroenen, ananas, bananen, kokosnoten, brandnetels, algen, champignons, koffie, rijst, soja, mais, bieten, wijn, bier, schelp- en schaaldieren.

Onder de geïnteresseerde kunstenaars hebben Coralie Marabelle, Christine Phung, Design Percept, L’Herbe Rouge, A+Z design, Egide Paris de resultaten benut van onderzoek van textielbedrijven gericht op plantenchemie en de verwerking van biomassa. Anderen, zoals Eric Raisina, Em Riem, Ditta Sandico, Kristian Von Forselles, Dognin, Nina Gautie, hebben natuurlijke vezels gebruikt die al eeuwen bekend zijn, maar in vergetelheid geraakt zijn, Ten slotte hebben enkelen, zoals Donna Franklin & Gary Cass, Jonas Edvard of Orange Fiber, in hun laboratoria vernieuwende en ongetwijfeld visionaire materialen gecreëerd die gemaakt zijn van bananenzijde, een stof die in Japan, Nepal en de Filippijnen gebruikt wordt en er zijdeachtig uitziet, maar tegelijkertijd heel sterk, flexibel en waterafstotend is.

Christine Phung en Morgane Baroghel-Crucq (FR) hebben samen een jurk gecreëerd met een volumineuze organische rok, gemaakt van metaaldraad, linnen en viscollageenvezels, vezels die speciaal voor deze gelegenheid gemaakt zijn door het bedrijf Umorfil.

L’Herbe Rouge (FR) heeft de uitdaging aangenomen om een geheel op basis van koffie gemaakt kledingstuk te creëren, vanaf het draad dat S.Café® heet tot aan een verfbad in koffiedik, dat gevlamde nuances aangebracht heeft en de stof zachter aanvoelde.

Geneviève Levivier en de studio A+Z Design (BE) hebben geëxperimenteerd met nieuwe, niet-geweven materialen op basis van eierschalen en PLA van mais en van bieten, die voortgekomen zijn uit het onderzoek van Centexbel, het Technisch en Wetenschappelijk Centrum voor de Belgische Textielnijverheid.

Van voedselafval naar kleding

Op zijn beurt heeft het onderzoeksbureau Orange Fiber uit Catania in Sicilië in het laboratorium van de Polytechnische Universiteit van Milaan aan de ontwikkeling gewerkt van een textielsoort op basis van sinaasappelschillen. Een veelbelovende sector, als men bedenkt dat er elk jaar ruim 700.000 ton industrieel afval geproduceerd wordt in Italië door de verwerking van citrusvruchten in de agrarische en voedselindustrie.

Het is dus een tentoonstelling die je na doet denken en waarbij je met andere ogen naar afval kijkt. Weg met de vervuilende katoenverbouw en synthetisch materiaal, maak plaats voor nieuwe stoffen met een ongelooflijke verscheidenheid.

Foto's: Jurk van Em Riem van bananenvezels, Textifood-poster en jurk van Christine Phung en Morgane Baroghel-Crucq, Jurk van Kristian Von Forselles van kant uit Calais van soja (links) en jurk van Eric Raisina van baobabvezels.

Textifood
voedselafval