• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Textile Exchange lanceert eerste versie ‘Responsible Wool Standard’

Textile Exchange lanceert eerste versie ‘Responsible Wool Standard’

Door May-Anne Oltmans

bezig met laden...

Scroll down to read more
Mode

Het gebruik van bont hebben veel moderetailers- en ontwerpers afgezworen nu steeds duideljiker wordt dat dieren vaak wreed worden behandeld voor hun vacht. Dat schapen die worden gebruikt voor hun wol ook regelmatig in slechte omstandigheden verkeren, is iets dat minder bekend is. In de toekomst hoopt non-profitorganisatie Textile Exchange hier verandering in te brengen. Op dinsdag heeft de organisatie de eerste voorlopige versie gelanceerd van de ‘Responsible Wool Standard’ (RWS): een document dat moet dienen als maatstaf voor duurzame wol.

Responsible Wool Standard van Textile Exchange: richtlijnen voor duurzaam wol

De versie van de RWS die Textile Exchange nu heeft gepubliceerd geldt als een voorlopige, en de organisatie nodigt geïnteresseerden daarom uit het document te lezen en eventuele aanvullingen en verbeteringen op te sturen. Het document is onderverdeeld in negen hoofdstukken waarin onderwerpen als voeding, leefomgeving en het gebruik van pesticiden centraal staan. Per onderwerp wordt een aantal voorwaarden genoemd waaraan fokkerijen zich moeten houden als zij willen dat hun product voldoet aan de RWS. In het hoofdstuk ‘Gezondheid’ wordt bijvoorbeeld gesteld dat fokkers “regelmatig de gezondheid van de dieren moeten inspecteren en scherp moeten letten op symptomen van ziekte”. Alle controles die worden uitgevoerd moeten daarnaast worden vastgelegd. Verder wordt gesteld dat zieke dieren zo snel mogelijk moeten worden behandeld en dat in alle gevallen goede hygiëne in acht moet worden genomen. Enkele andere eisen die worden genoemd omtrent de behandeling van schapen, zijn dat de dieren continu toegang moeten hebben tot de buitenlucht tijdens het graasseizoen en dat het isoleren van individuele dieren zoveel mogelijk moet worden voorkomen.

De RWS is voornamelijk gericht op het welzijn van de schapen, maar de Textile Exchange heeft ook een aantal voorwaarden toegevoegd die betrekking hebben op de omgang met het land en andere dieren die hier leven. Onder de kop ‘Biodiversiteit’ wordt bijvoorbeeld gezegd dat fokkers hun kuddes niet moeten laten grazen wanneer dit een negatieve invloed zou hebben op het ecosysteem. Verder vermeldt het document dat het plaatsen van hekken om de dieren bijeen te houden er niet voor mag zorgen dat andere dieren worden verdrongen uit hun natuurlijke leefomgeving. Tot slot wordt aandacht besteed aan de juiste inzet van mest en bestrijdingsmiddelen.

Moderetailers H&M en Esprit zijn betrokken bij het opstellen van de RWS

”Wol heeft zijn unieke eigenschappen te danken aan de schapen waarvan het afkomstig is, en we zijn het de schapen verschuldigd te zorgen dat hun welzijn wordt beschermd,” liet Textile Exchange weten. Het opstellen van deze eerste versie van de RWS begon in 2014, en behalve Textile Exchange zijn onder andere dierenbeschermingsorganisaties, boeren en wolleveranciers betrokken geweest. De organisatie heeft daarnaast ook rond de tafel gezeten met verschillende modebedrijven- en retailers, waaronder Kering, H&M, Kathmandu en Esprit.

De RWS is tot en met 15 april 2016 online in te zien en kunnen suggesties aan Textile Exchange worden voorgelegd. Nadat de organisatie alle inzendingen heeft doorgenomen, zullen waar nodig aanpassingen worden gedaan. De tweede versie van de RWS die daaruit volgt zal opnieuw kunnen worden bekeken door alle geïnteresseerden, waarna een laatste Open Stakeholder Review van 30 dagen volgt. Hierna zal Textile Exchange de definitieve versie van het document naar buiten brengen.

Modemerken verbraken samenwerking met schapenfokker na Peta-onderzoek

In 2015 kwamen de slechte omstandigheden op de fokkerijen van het Argentijnse Ovis21 al aan het licht na onderzoek van Peta. De beelden die de dierenbeschermingsorganisatie publiceerde, lieten onder andere zien hoe schapen werden geschopt en geslagen en dat dieren soms zonder verdoving werden geslacht. Naar aanleiding van de beelden verbraken Stella McCartney, Patagonia en Chargeurs de samenwerking met de fokkerij. Het ziet er wel naar uit dat de schapen van Ovis21 in de toekomst een beter leven te wachten staat, omdat het bedrijf zich heeft aangesloten bij de adviescommissie voor de RWS.

Beeld: Ovis21 Facebook en The Woolmark Company Facebook


Ovis21
Responsible Wool Standard
Textile Exchange
wol